Здраве и красота

Храни, които балансират хормоните

И подмладяват кожата

04.08.2015г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето и красотата на нашата кожа зависи не само от ежедневните грижи, които полагаме за нея, но и от хормоналния баланс в организма. Съществуват храни, които могат едновременно да спомогнат за регулирането на хормоните и да направят кожата по-красива.

Ето какво да хапвате по-често.

Горски плодове

Лятото е сезон, който ни предлага в изобилие горски плодове. Ягоди, боровинки, малини, всички те са фантастични за постигането на красива гладка кожа, но и за балансирането на хормоните.

Плодовете съдържат високи нива на антиоксиданти, които забавят стареенето. Също така имат малко захари, повече полезни фибри, което ги прави идеални за балансиране на кръвната захар и регулиране симптомите на ПМС.

Черен дроб

Въпреки че не всеки обича черен дроб, той е една суперхрана, богата на витамини А и D, както и минерали като желязо, калций, магнезий и цинк. Цинкът е важен хранителен елемент за баланса на хормоните, но и за здравето и красотата на кожата.

Орехи

Орехите са не само суперхрана за мозъка, но са много важни, когато искате да имате красива и млада кожа. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които доказано помагат в намаляването на депресията, тревожността, но регулират и хормоналния дисбаланс. Тези здравословни мазнини намаляват възпалението в организма и балансират нивата на инсулина.

Свързани статии

Авокадо

Авокадото е един от най-добрите приятели на младата кожа. То е богато на полезни мазнини, които помагат за стабилизирането на кръвната захар. Също така съдържа добри количества минерали, като калий, магнезий и калций.

Плодът е богат и на антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, но и растителни стероли с анти-естрогенни свойства, което го прави идеално за консумация за тези жени, чийто нива на естроген са твърде високи.

Броколи

Броколите спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Те са богати на фибри, витамини С и А и съдържат молекули, които спомагат за баланса на хормоните в тялото. Идеални са за ежедневно хапване, за вашата диета и когато искате да сте в добро здраве и с красива кожа.

Снимка: istock

Коментирай