Здраве и красота

10-те най-полезни за имунитета храни

С какво да се храним, за да сме по-здрави от всякога?

15.08.2015г. / 08 22ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Имунитетът е един от най-важните механизми в нашия организъм. Без имунна система бихме загинали много бързо в негостоприемната околна среда. Дори да живеехме в изцяло екологично чиста планета микроорганизмите, бъкащи около нас щяха да ни погубят.

За да поддържаме имунната си система здрава и добре функционираща, трябва да я захранваме добре. Кои са 10-те най-полезни за имунитета храни?

Яйца

Жълтъкът на яйцата съдържа желязо, витамин А, витамин D – много важни за добрия имунитет. Яйцата са една от най-питателните храни, изпълнени с полезни протеини, намиращи се в белтъка. 

Тези протеини предпазват от инфекции и правят яйцето устойчиво, а оттам и нашият организъм. 

Тъмнозелени листни зеленчуци

Спанакът, сминдухът, амарантът, броколите, копърът, магданозът са все чудотворци по отношение на имунната система. 

Те са изключително богати на желязо, витамини и минерали. Важен компонент в тях е фолиевата киселина или витамин В9, който е от голямо значение за имунитета и развиващия се плод при бременните жени.

Царевица

Царевицата е богата на фибри, витамин В12 и много фитопротеини. Добре е да се консумира поне 2 пъти седмично.

Ядки

 

Бадемите, орехите, фъстъците, слънчогледовите семки са много богати на протеини, полезни мазнини, антиоксиданти, витамини, минерали и омега-3 мастни киселини – основни фактори за здравето и функционалността на имунната система.

Хубавото на ядките е, че могат да се консумират и самостоятелно, и като добавка към салати, ястия и десерти.

Мед

Медът е най-добрият източник на полезни въглехидрати. Той прочиства червата от токсини и е прекрасен заместител на захарта за кафето и чая ви.

Ако го смесите с някои билки като куркума, джинджифил, черен пипер дава множество лековити ползи за организма. 

Босилек

Босилекът е богат източник на жизненоважни минерали като калций, калий, цинк и множество витамини. Тази прекрасна билка има противоракови свойства. В комбинация със зелен чай той подобрява храносмилането и метаболизма.

Джинджифил

 

Джинджифилът помага изключително за засилване на имунната система. Отвара от джинджифил и мед прави чудеса срещу инфекциите, настинките и грипа. Добавете и малко лимонов сок и няма да имате нужда от никакви лекарства.

Портокали

Портокалите са много богати на витамин С, който защитава организма от различни бактерии и микроорганизми. Витамин С подобрява още усвояването на желязо от организма. Препоръчително е да се консумират портокали 2-3 пъти седмично.

Свързани статии

Вода

Водата е живителната течност, така необходима на организма за правилното му функциониране. Тя поддържа тялото добре хидратирано и регулира температурата вътре в него. 

По този начин имунната система се стимулира и е много по-лесно да се справим с инфекциите, ако възникнат такива. Пийте по литър и половина вода на ден!

Сладки картофи

Сладките картофи са един от най-богатите „доставчици“ на витамин А сред растителните храни, наред с морковите. В сладките картофи се съдържат още фолиева киселина и фибри. 

Яжте ги варени или печени, защото хранителните им качества се запазват най-добре по този начин.

Снимки: iStock

Коментирай