Здраве и красота

Най-добрата протеинова закуска

Помага в отслабването, засилва метаболизма и удължава ситостта

22.08.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пропускането на първото и най-важно хранене за деня – закуската, е пагубно за фигурата и метаболизма ви. 

Много хора се лишават от храна рано сутрин, смятайки, че по този начин намаляват калорийния прием за деня. Това е напълно погрешно схващане. Пропускането на закуската крие риск не само от преяждане в по-късните часове на деня, но и от затлъстяване.

Ново проучване, проведено в Университета на Мисури и по-точно във Факултета по медицина установява, че зареждането на порцията ви с протеини сутрин е от решаващо значение за пълноценното използване на енергията, както и загубата на тегло, пише shape.com.

Изследователите установили, че когато на закуска се приемат по 35 г протеин, усещането за глад през деня е много по-ненаситено, което означава, че ядем много по-малки количества. За сравнение, когато ядем по 13 г протеин, резултатите не са толкова добри – гладът настъпва скоро след закуската, а това проваля допустимия калриен прием за деня, тъй като консумираме повече храна.



Пациентите, взели участие в изследването, са закусвали определено меню, съдържащо по 35 г протеин всяка сутрин. Контролната група пациенти за закусвали бедна на протеини храна, каквато консумират в ежедневието си. 

Първата група имала напредък в отслабването. Пациентите докладвали, че усещат глад много по-рядко и по-неинтензивно от преди.

Защо това е така?

Протеинът е особено хранително вещество, което изисква повече енергия, за да бъде преработено. Това съответно засилва работата на метаболизма. По този начин се изгарят ненужни мазнини и се трансформират в енергия, необходима за метаболизирането на протеините.  

Примерно меню за протеинова закуска:

Бъркани яйца – 26 г протеин

 

Най-добре е да си приготвите едно цяло яйце + два белтъка. Поставете готовата яйчена смес върху пълнозърнеста филийка хляб. Можете да прибавите една плочка бяло сирене, както и 2 супени лъжици авокадо.

Свързани статии

Кисело мляко – 26 г протеин

1 чаша кисело мляко, смесено с 4 супени лъжици бадеми и 1 чаша пресни боровинки прави идеалната протеинова закуска.

Тост с пушена сьомга – 25 г протеин

Запечете 2 пълнозърнести филийки. Прибавете към тях 2 филийки пушена сьомга като преди това ги намажете с 2 супени лъжици крема сирене. 

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Роби ( преди 3 години )