Здраве и красота

Знаци за завишени нива на кортизол

Имате болки в гърба и главоболие

22.11.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че стресът действа с разрушителна сила. Знаем и че трябва да се научим да го овладяваме. Но дали умеем да го различаваме? Когато сме изложени на напрежение (като в работата, семейството, не харесваме начина, по който изглеждаме и т. н.) нивата на кортизол в организма ни се покачват.

Поддържането на високи нива на хормона на стреса са причина за повишаване на телесното тегло, но не само. Вижте няколко сигурни знака, които подсказват, че кортизолът при вас е в повече.

Имате болки в гърба и главоболие

Когато нивата на кортизол са високи в продължение на дълъг период от време, надбъбречните жлези започват да се изчерпват. Това е причина за повишаването на нивата на пролактин и увеличаване на чувствителността на организма към болка, като болки в гърба и мускулни болки. Също така и най-малкото неразположение може да е причина за появата на главоболие.

Неспокоен сън

Обикновено нивата на кортизол спадат в края на деня и от нас се очаква, когато се наспим да се възстановим. Но когато нивата на хормона са твърде високи, през деня не само ще се чувствате уморени, но и сънят ви няма да е спокоен и презареждащ. Също така е възможно да спите дълги часове, но да не се чувствате отпочинали на сутринта. Тогава се появява и хроничната умора.

Често настивате

Състоянието на имунната система пряко зависи от нивата на кортизол. Когато те се задържат завишени, деактивират естествените механизми на защита на организма и човек става в пъти по-уязвим към настинки. Ето защо, ако забележите чести неразположения, е добре да обърнете внимание на начина на живот, да се опитате да намалите стреса и да подсилите имунната система.

Спад в либидото

Сексуалният живот подсказва много за психическото и физическото ни здраве. Когато ни липсва желание за любов, една от причините може да бъде именно високите нива на хормона.

Свързани статии

Не давайте шанс на стреса да разруши интимността между вас и любимия човек.

Стомашни неразположения и липса на настроение

Стомашно-чревната система е много чувствителна към хормона на стреса. Когато сте изложени на напрежение, може да почувствате стомашни болки, спазми, гадене, диария, запек. От друга страна кортизолът е причина да се чувствате без настроение, без мотивация, тъй като потиска отделянето на серотонин, който ни помага да се чувстваме добре.

Снимка: istock

Коментирай