Здраве и красота

Какво помага при хранително отравяне?

Направете си джинджифилов чай

13.01.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През летните месеци един от съветите на специалистите е да внимаваме с консумацията на определени храни. За съжаление за хранителното отравяне сезон няма. То се причинява в следствие на бактерии или други токсини в храните. Някои от симптомите, подсказващи, че консумираната храна е била негодна са гадене, повръщане, главоболие, замайване, коремни спазми и диария. Хранителното отравяне не трябва да се пренебрегва.

Когато страдате от него, тялото ви губи повече вода от нормалното. Ето защо е важно да пиете достатъчно вода, чай и да се избягва консумацията на твърди храни.

Как да си помогнете в първите часове на хранително отравяне? Споделяме няколко натурални лека, които могат да ви помогнат. Ако състоянието ви не се подобри, потърсете лекарска помощ.

Джинджифил

Джинджифилът е отличен домашен лек, който може да облекчи почти всички видове проблеми с храносмилането, включително и тези, причинени от хранителни отравяния. За да спрете стомашните болки, гаденето, киселините и други симптоми свързани с хранителното отравяне, пийте след хранене по една чаена чаша чай от подправката.

За да си направите чай от джинджифил, сварете една чаена лъжичка настърган пресен корен в 200 мл вода. Прецедете чая и подсладете с мед или захар.

Лимон

Противовъзпалителните, антивирусни и антибактериални свойства на лимоните могат да облекчат бързо неразположенията причинени от хранително отравяне. Киселината в лимоните помага за елиминиране на бактериите, причиняващи хранителни отравяния.

Пийте по 2-3 пъти на ден пресен лимонов сок с щипка захар. Него може да консумирате и добавен само към чаша топла вода.

Босилек

Босилекът е отлична билка за успокояване на коремния дискомфорт, причинен от хранителни отравяния. Той също така има антимикробни свойства, които помагат в борбата с микроорганизмите.

Как да си помогнете използвайки билката?

Направете си пресен сок от босилек и добавете към него една супена лъжица мед. Пийте тази напитка 2-3 пъти на ден. Босилек може да добавите и към чаша кисело мляко заедно с малко количество морска сол. Този лек бързо ще ви помогне да елиминирате симптомите на хранителното отравяне.

Банани

Бананите са един от най-добрите лекове, когато страдате от хранително натравяне. Те са лесно смилаеми, но и много богати на калий.

Много е важно да хапвате по 1-2 банана по време на възстановяването ви, защото при повръщането и диарията тялото ви губи голяма част от калия. Консумацията на банани ще ви помогне да си го набавите, но също така ще ви осигури повече енергия.

Свързани статии

Мед

Медът има и противогъбични и антибактериални свойства, които могат да бъдат ефективни в лечението на нарушено храносмилане и други симптоми на хранително отравяне. Медът може да приемате в чист вид или като добавка към чая.

Ако ще го приемате самостоятелно, хапвайте от него по една чаена лъжичка три пъти на ден. С намаляването на излишното отделяне на стомашни киселини, ще се намали и дискомфортът.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време