Здраве и красота

Начини за превенция на рака на гърдата

Какво трябва да знаем, за да се предпазим от рак на гърдата?

14.01.2016г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Женските гърди са най-емблематичният и свещен отличителен белег на женската природа. Затова и много жени се боят да не ги изгубят. Ракът на гърдата е едно от най-опасните заболявания, които могат да покосят женствеността по жесток начин и дори да отнемат живота.

За щастие медицината вече е напреднала и борбата с рака на гърдата вече не е кауза пердута, а присъдата не е задължително смъртна. Все по-малко жени умират от рак на гърдата, защото превенцията дава своите резултати.

Мамографията е начин да се предотврати или хване навреме ракът на гърдата. Това позволява адекватно лечение и бърза лекарска намеса, които при лечението на рака са от съществено значение.

Освен мамографията, има още начини за превенция на рака на гърдата, които биха могли да помогнат в предпазването на здравето на вашите гърди. Кои са те?

Разберете колко плътни са гърдите ви

Колкото по-големи гърди имате, толкова повече мастна тъкан има под кожата и около функционалните клетки на млечната жлеза. Това прави откриването на туморните образувания по-трудно.

Плътните гърди имат около 6 пъти по-висок риск от рак, именно защото откриването му измежду мастната тъкан е по-трудно. Лошото е, че няма единна здравна стандартизация, която да изисква ежегодно изследване на плътността на гърдите, подобно на изследването на костната плътност при страдащите от остеопороза и предразположените към нея.

Упражнявайте се и се движете повече

Това помага за контрола на теглото, а теглото е от съществено значение за рака на гърдата. Колкото повече мастна тъкан има, толкова по-висок е рискът от рак на гърдата. Това е така заради естрогена, който се синтезира в яйчниците.

По време на менопаузата секрецията на естроген спира да се произвежда от яйчниците и количествата от този хормон идват от мастната тъкан. Колкото повече мастна тъкан има в тялото на жената, толкова повече естроген в кръвта.

Учените са доказали, че прекомерните количества естроген водят до повишен риск от рак на гърдата.

Опознайте фамилната си обремененост, включително и от страната на баща ви

Мъжете също могат да носят гена, отговарящ за отключването на това заболяване. Макар и рядко, и мъже страдат от рак на гърдата.

Според проучванията, между 5 и 10% от случаите на рак на гърдата са наследствено обусловени. Това прави узнаването на фамилната обремененост задължително.

Намалете до минимум излагането на радиация

Навсякъде около нас има радиационен фон. Той е неизбежен, но не е вреден, стига да е в допустимите граници.

Ако злоупотребявате с облъчващите изследвания, излагането на радиация, слънчевото изгаряне, можете значително да увеличите риска от рак на гърдата.

Ограничете приема на хормони

Хормонална терапия е препоръчителна, само когато няма друг начин за лечение на дадено заболяване. Но много жени се обръщат към пероралната контрацепция, която е базирана на хормони.

Колкото и съвременните противозачатъчни таблетки да са ниско дозирани с хормони, те все пак са такива и не всяка жена понася добре това ненужно вмешателство в организма й. Не трябва да забравяме, че противозачатъчните хапчета имат огромен набор от странични ефекти, всичките опасни за здравето в дългосрочен план.

Не отричайте кърменето

Доказано е с многобройни изследвания, че кърменето намалява риска от рак на гърдата с до 10% само през първите 6 месеца от кърменето. Жените, които не кърмят, имат по-високи количества естроген в кръвта, който атакува собствените клетки, като ги превръща в туморни.

Кърменето е естествен механизъм, който намалява агресивното действие на естрогена и предпазва тялото от развитие на рак.

Хранете се правилно

Храненето е важна предпоставка за здравословен начин на живот. Жените трябва да ядат правилните храни, за да се предпазят от рак на гърдата.

Според изследователите, жените, които имат по-ниски нива на каротеноиди в кръвта имат по-висок риск от развитие на рак на млечната жлеза с до 19%.

За да компенсирате тези ниски нива, яжте повече богати на каротеноиди храни – плодове, зеленчуци, листни зеленчуци, моркови, червени чушки, домати, тиква.

Преглеждайте гърдите си

Всеки месец опипвайте гърдите си за бучки. Гледайте се в огледалото, за да откриете дали няма промяна в цвета и текстурата на кожата. Важно е да няма хлътвания по кожата, най-вече в областта на ареолата. Правете си ежегодни консултации с гинеколог, мамолог и ехографист. Това са най-добрите методи за превенция на рака на гърдата.

Снимки: iStock

Коментирай