Здраве и красота

Страдате ли от токсичен черен дроб?

Симптоми, които не бива да подминавате

18.01.2016г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Затлъстяването, диабет тип 2, нездравословният начин на живот, са все рискови фактори, застрашаващи здравето и функциите на черния дроб. Понякога чернодробните токсични заболявания подсказват за себе си с точни и ясни симптоми, които не бива да подминаваме. Вижте някои от тях.

Жълтеница

Пожълтяване на кожата, ноктите и / или бялото на очите е причина за безпокойство и това може да значи, че страдате от токсично чернодробно заболяване. Жълтеницата е знак, че заболяването е в напреднал стадий и е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Липса на енергия

Умора, слабост и липса на енергия, са едни от първите признаци, подсказващи за проблеми с черния дроб. Умората често е съпроводена с гадене и диария. Според редица изследвания чернодробната недостатъчност може да бъде причина и за липса на сън, нарушения в паметта и концентрацията.

Липса на апетит

Липсата на апетит никога не бива да бъде подценявана, защото тя също може да се дължи на проблем с черния дроб. Може да бъде съпроводена с гадене, повръщане и загуба на тегло.

Лептинът е хормон, който се секретира от тялото, за да ни накара да се чувстваме сити след хранене. При хора страдащи от токсичен черен дроб, тези нива на хормона са завишени, което е и причина за липсата на апетит.

Ето защо, ако забележите безпричинен спад на телесното тегло и липса на апетит, незабавно се консултирайте с лекар.

Висок холестерол и съсирване на кръвта

Хипертония и висок холестерол може едновременно да бъдат причинени от затлъстяване и заболяване на черния дроб. Важно е да изследвате редовно нивата на добрия и лошия холестерол.

Ако те са завишени, наблюдаващият ви лекар може да препоръча изследване на кръвните ензими, които могат да подскажат за евентуално заболяване на черния дроб. От друга страна по-бързото съсирване на кръвта от нормалното може да бъде свързано с чернодробно заболяване.

Свързани статии

Подуване на корема или краката

Обърнете внимание на подбедриците и коремната област. Ако забелязвате подуване, което не преминава, може да се касае за проблеми с черния дроб. Когато този жизненоважен орган страда, той причинява натрупване на излишна течност. Подуването може да бъде и болезнено при лек натиск. При хората, които страдат от наднормено тегло, често това подуване е прикрито от натрупаните мазнини.

Чувствителност на кожата и кожни проблеми

Сърбеж по кожата или появата на паякообразни вени по повърхността й, могат да бъдат резултат от отоци, които се образуват под кожата.

Снимки: istock

Коментирай