Здраве и красота

Храни, които се грижат за здравето на вагината

Тъмнозелени листни зеленчуци

05.02.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Избираме храната, която консумираме най-често според своите вкусове и предпочитания. Оказва се, че правилните храни ни поддържат не само в добра форма и енергични, но се грижат и за здравето на кожата, косата, а и на вагината. Споделяме някои от тях.

Сладки картофи

Сладките картофи са не само вкусни, но и богати на важния за женското здраве витамин А, който спомага за укрепването на маточните и вагинални стени. Също така витаминът помага за генерирането на полови хормони, но ще ви поддържа здрави и енергични.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Чувствате ли се там долу по-суха? Тогава добавете към дневното си меню тъмнозелени листни зеленчуци. Те естествено пречистват кръвта, което означава, че подобряват кръвообращението, което от своя страна ускорява естественото овлажняване на вагината. Хапвайте къдраво зеле, спанак, обикновено зеле и други подобни.

Соя

Въпреки че редица изследвания се опитват да зачеркнат соята, всъщност тя е богата на фитоестрогени, които се грижат вагината да бъде добре овлажнена. Стремете се да консумирате органична, непреработена соя, както и белени соеви ядки.

Ленено семе

Една изключително полезна хранителна добавка, която ускорява метаболизма, дава енергия, богата е на важните омега-3 мастни киселини и също като соята съдържа фитоестрогени. Консумацията на ленено семе ще ви помогне да поддържате вагината си добре овлажнена. Добавяйте от него в смлян вид към салати, ястия, смутита, зърнени закуски.

Супа мисо и други ферментирали храни

Други важни храни, които трябва да присъстват в менюто ви, за да имате здрава вагина, това са азиатската супа мисо, както и маслини, кисело зеле и всички други храни, преминали през ферментация.

Те спомагат за поддържането на едно здравословно ниво на pH. Ферментиралите храни са богати на пробиотици, които балансират нашето ниво на рН и отблъскват гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища.

Авокадо

Един плод подходящ не само за вашата диета, но и за поддържането на здрави вагинални стени. От друга страна за високите нива на витамин В6 и калий, намиращи се в плода се смята, че спомагат за повишаване на либидото.

Свързани статии

Храни, богати на цинк

Храните богати на цинк са смятани за мощен афродизиак. В действителност те не само подобряват либидото, но цинкът помага за борбата със вагиналната сухота, сърбеж и регулира менструалния цикъл. Консумирайте повече стриди, телешки черен дроб, телешко месо, тиквени семки, агнешко месо, фъстъци и други.

Снимки: istock

Коментирай