Здраве и красота

Храни, образуващи целулит

Кои са храните, които най-силно предизвикват поява на целулит?

17.01.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Целулитът е агресивен и трудно можем да се преборим с него. Той не прощава дори на слабите жени. Лошото е, че целулит се добива лесно, но се премахва трудно.

Целулитът представлява възпаление на кожата вследствие натрупване на подкожна мазнина и неправилното й складиране и разграждане.

За да се предпазите от поява на целулит, а и за да намалите вече съществуващия такъв, не трябва да ядете следните храни:

Газирани подсладени напитки

С напредване на възрастта производството на колаген в тялото намалява. Това е процес, на който трудно може да се противодейства. Но приемът на газирани и сладки напитки ускорява процеса и утежнява положението.

Затова просто спрете да пиете сладки и газирани безалкохолни, ако искате да се предпазите от целулит.

Извара

Изварата се препоръчва при спазващите диета за отслабване заради ниското количество мазнини. Тя обаче е солена, а това е предпоставка за задържане на повече вода и минерални съединения в тялото. Те предизвикват поява на целулит и неприятните вдлъбнатини по кожата, известни като „портокалова кожа“.

Соев сос

Соевият сос предизвиква поява на целулит поради същата причина – прекалената соленост. Освен това честата употреба на соев сос предизвиква и по-голямата видимост на целулита.

Запомнете – комбинацията от натриев хлорид и вода не е добра опция не само срещу целулит, но е вредна и за сърдечносъдовата система.

Преработени десерти

Всички кексчета, вафли, барчета, тестени сладкиши и торти са причина за поява на целулит. Те съдържат огромни количества захар, които не само предизвикват напълняване, но правят кожата ви възпалена и къдрава от целулит.

Захарта е основен враг на колагена. А колагенът е приятел на здравата кожа. Направете си изводите!

Бял хляб

Рафинираното брашно влошава състоянието на кожата и прави целулита още по-видим. Белите брашна и продуктите, приготвени от тях повишават гликемичния индекс, което отново влияе на колагена и метаболизирането на хранителните вещества.

В резултат на това погрешно обработване в организма се натрупват излишни мазнини, които се складират в мастните депа.

Маргарин

Маргаринът е богат на трансмазнини, които имат свойството да се втвърдяват, когато попаднат в тялото. Така задръстват кръвоносните съдове с плаки, спомагат за натрупването на лош холестерол и се отлагат в подкожните мастни депа.

Целулитът в случая дори ви е най-малкият проблем. При прекомерна употреба на маргарин здравето ви може сериозно да пострада.

Пица

Пицата е любима на милиони хора по света, но това не означава, че не трябва да внимавате с нея.

В пицата се съдържат много наситени мазнини и то от различни групи, поради простата причина, че в нея има много различни продукти, съдържащи мазнини.

Пренасищането на организма с мазнини води до намален приток на кислород към тъканите, включително и кожата. Заради това съединителната тъкан страда и възникват възпаления. Едно от тях е целулитът.

Свързани статии

Преработени меса и сирена

Ако сте почитатели на месото и млечните продукти – яжте ги в натуралния им вид. Преработеното месо под формата на колбаси е вредно, също както и преработени сирена, във формата на суровини за мазане.

В тях има добавени наситени и трансмазнини, както и множество набухватели, химични съединения, поддържащи текстурата на продукта и запазващи го свеж в продължение на седмици, дори месеци.

Всички тези вещества се отлагат в тялото и предизвикват не само задържане на вода, но и погрешно извършване на метаболитните процеси. Борбата с целулита ще е много трудна, ако ядете често такива продукти.

Снимки: iStock

Коментирай