Здраве и красота

Неочаквани причини за поява на лоша телесна миризма

Какво може да ви накара да миришете по-зле от обикновено?

26.02.2016г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Телесната миризма е нещо напълно нормално при всеки човек. Понякога обаче тя може да се засили или влоши. Какво може да ви накара да миришете по-зле от обикновено?

Пропускате да обуете чорапи

Някои обувки не предполагат обуването на чорапи. Но това може да е причината за влошената миризма, излизаща от краката ви. Някои материи, от които са направени обувките, могат да предизвикат повишено изпотяване и съответно лоша миризма.

Такива материи са най-често изкуствените и тези на каучукова основа. Гледайте да носите памучни чорапи при всеки удобен случай. Ако обувките или случаят не позволяват носенето на чорап, тогава се погрижете да напудрите краката с пудра против изпотяване, за да намалите миризмата.

Повишени нива на стрес

Хормоните на стреса причиняват обилно изпотяване. То е естествен отговор на стреса. Обилната пот се смесва с бактерии и мъртви клетки от кожата, което предизвиква по-лоша миризма от обикновено.

Пикантни храни

Прекаляването с лютото и пикантното може да предизвика неприятна миризма от тялото. При разграждане на тези храни в организма се освобождават определени газове, които се отделят от порите на кожата. Миризмата може да трае от няколко часа след хранене до следващия ден.

Не се паникьосвайте, а просто пийте малко повече вода и миризмата ще отмине.

Медикаменти

Някои медикаменти могат да предизвикат промяна в химичния състав на тялото, от което да произтече лоша миризма. Такива лекарства са антихистамините, някои лекарства за неврологични заболявания, болки, антидепресанти.

Едни от най-честите прояви са лошият дъх, повишеното изпотяване с лоша миризма, сухота в устата.

Пропускате честото пране на сутиена

Сутиенът е ежедневно използван женски аксесоар. Ако не се пере често може да се появи лоша миризма. Областта под гърдите, където се намират широки кожни гънки, задържа бактерии и е предразположена към изпотяване. В комбинация със замърсения сутиен се образува лоша миризма, а понякога и кожни инфекции.

Снимки: istock

Коментирай