Здраве и красота

Страдате ли от чревни проблеми?

Ето на какво трябва да обърнете внимание

10.03.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как започва и как завършва един ваш ден? Усещате ли някакъв дискомфорт, като запек или диария, умора, газове и болки в стомаха? Има много изненадващи признаци, чрез които тялото ви подсказва, че е време да обърнете внимание на здравословното състояние на червата. Ето какво трябва да имате предвид.

Трудно отслабвате и особено около талията

Има едно просто обяснение защо усилията, които полагате за вашата фигура не работят. Състоянието на червата е пряко свързано с метаболизма. Ако тяхната флора е нарушена или страдате от друг чревен проблем, то те не могат ефективно да разградят приетите мазнини и въглехидрати.

В резултат на излишък, метаболитните отпадъци може да се съхраняват като мастна тъкан, която обикновено се натрупва около талията.

Често боледувате

В 70% от случаите, състоянието на червата е пряко свързано с имунитета ви. Това означава, че ако не са в добро здравословно състояние, може да сте по-податливи на вируси и болести и по-трудно ще бъде на организма да ги пребори.

Ето защо най-напред обърнете внимание на състоянието на червата. Излекувайте първо тях, а след това може да помислите и как да засилите защитните функции на имунната система.

Кожата ви не изглежда здрава и красива

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е показател за това какво се случва в организма ни. Вероятно сте забелязали, че когато храната ви е по-здравословна, и кожата ви се чувства и изглежда по-добре. Това е така, защото хората с хубава кожа имат баланс на добрите бактерии в червата си, тяхната храносмилателна система работи добре.

От друга страна, когато здравословното състояние на червата е извън равновесие, кожата ви става по-мазна или много суха, по-податлива е на микоза, алергични реакции, акне и екзема.

Постоянно се чувствате уморени

Когато храносмилателната ви система не функционира правилно, тя не метаболизира консумираната храна в енергия.

Свързани статии

Редица изследвания са доказали, че когато здравето на червата е нарушено, ние се чувстваме по-често без енергия, а понякога тази умора се превръща в хронична.

Изнервени сте, мрачни, депресирани

Знаете ли, че 95% от серотонина – невротрансмитерът, който е отговорен за вашето добро настроение, се намира и синтезира в червата ви? Това означава, че има пряка връзка между здравето на червата и това дали сме щастливи или депресирани.

Снимки: istock

Коментирай