Здраве и красота

Митове за зачеването

Мит: Мъжете могат да станат безплодни, ако еякулират често

17.03.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимкa: istock

Снимкa: istock

В желанието си да имат бебе някой двойки се сблъскват с проблема, наречен безплодие. Неуспешните опити водят до отчаяние, което често не завършва с консултация при специалист, а митовете които чуваме и на които сляпо вярваме, допълнително ги отдалечават от възможността да станат родители.

Кои са най-честите митове свързани със зачеването, споделяме в следващите редове.

Мит: Безплодието винаги е по вина на жената. Много двойки смятат, че безплодието винаги се случва, защото жената има проблем със зачеването.

Това всъщност не е вярно, защото в около 30-40% от случаите безплодието се дължи на проблем с партньора и неговата сперматогенеза. Ето защо е важно и двамата партньори да се консултират със специалисти.

Мит: Ако сте в добра физическа форма и нямате здравословни проблеми, няма шанс да сте безплодни.

Добрата физическа форма и начинът на хранене са важни фактори, но това не означава, че ако сте физически активни не може да се окаже, че имате проблем с плодовитостта. Дори и най-здравите и здравословно хранещите се и спортуващи хора, могат да имат неподозирани проблеми свързани със зачеването.

Мит: Използването на лубрикант по време на секс може да намали шанса за зачеване.

Това е важен въпрос и има известна доза истина, тъй като има някои видове лубриканти, които могат да намалят подвижността на сперматозоидите и да възпрепятстват здравите да достигнат до яйцеклетката.

По възможност се опитайте да не ползвате лубрикант, докато правите опити да забременеете. В случай, че не искате да се откажете от него, потърсете такъв продукт, който е съобразен с нивата на pH и чиято консистенция е подобна на цервикалната слуз на вашето тяло.

Мит: Мъжете могат да станат безплодни, ако еякулират често.

Честотата на еякулацията няма пряка връзка с плодовитостта. При мъжа обикновено се определя от съдържанието на семенната течност, която може да бъде с нисък брой сперматозоиди, лошо качество на спермата или в някои случаи без сперматозоиди, състояние, известно още като азооспермия.

Когато сперматозоидите в семенната течност са малко на брой, честата мастурбация може да причини безплодие в резултат от по-нататъшно намаляване на количеството на сперматозоидите. Но мастурбацията няма да повлияе на плодовитостта на мъжа, когато той има една добра сперматогенеза.

Мит: Шансът да заченете намалява, когато след полов акт има изтичане на семенна течност от влагалището.

Това е нормално явление и не влияе на плодовитостта и зачеването, ако са налице достатъчно здрави сперматозоиди, както и ако жената е в добро репродуктивно здраве.

Мит: Безплодието се дължи на стрес. Бременност ще се случи по естествен път, когато двойките се научат да елиминират напрежението.

Стресът не е пряка причина за безплодие, но това може да доведе до други проблеми, които да доведат до безплодие, като хормонални нарушения и нарушения в качеството на спермата. От тази гледна точка е добре наистина да се успокоите и да намалите стресовите ситуации.

Свързани статии

Мит: Безплодието се дължи на наследственост.

Репродуктивните проблеми могат да имат различни причини и наследствеността е само една от тях. Препоръчително е да се потърси съвет от специалист, дори преди да започнете да правите планове за бебе, за да елиминирате всички съмнения или ако има проблем, то той да бъде лекуван навреме.

Снимки: istock

Коментирай