Здраве и красота

Георги Николов: Тенденциите в косите тази година ще са небрежни прически

Топ коафьорът разкрива как да бъдем винаги забележителни

22.03.2016г. / 17 08ч.
Михаела Лазарова
Георги Николов. Снимка: facebook George Nikola Nikolov

Георги Николов. Снимка: facebook George Nikola Nikolov

С настъпването на пролетта и в очакване на лятото винаги предприемаме някои малки промени във визията си, започвайки от косата. Екипът на Az-jenata.bg се срещна с топ коафьора Георги Николов, за да се запознаем с последните тенденции в прическите, които бързаме да споделим с вас.

Георги Николов започва своята професионална кариера като фризьор през 1997 година, завършвайки курс в школата на една от най-добрите преподавателки по фризьорство – Венета Игнатова. Скоро след това създава и собствено студио за красота. Георги притежава майсторско свидетелство от Националната занаятчийска камара и създава своя Академия за фризьори „Competence“.

Всяка година посещава обучения, семинари и уъркшопове в страната, но също така си сътрудничи с представителите на няколко световноизвестни марки, като организира и провежда семинари за представяне на новите продукти, тяхното използване и новите тенденции в модата.

От 2007 година започва да работи като треньор на „Londa team“ за България по фризьорство, като има възможността да се обучава в централата на бранда в Германия. От 2009 година става член на екипа на техниците по фризьорство на холандската марка „Keune“, като оттогава се обучава два пъти годишно в „Keune Academy“.

Ето и неговите професионални съвети за безупречна визия, които той даде специално за читателките на Az-jenata.bg.

Защо избра фризьорството за своя професия?

Избрах да бъда фризьор, защото това беше моята детска мечта! Винаги ми е било интересно да наблюдавам промените, които се извършват върху косите на клиентите в салона.

Преди дни приключи едно много специално коафьорско събитие, на което ти представи своите уникални идеи. Разкажи ни малко повече за него.

Имах възможността да представя пред моите колеги част от новите цветове, които ще са актуални тази година, както и актуални тенденции за 2016, според техническия тим на KEUNE Академия. Тази година големите събития ще са три на брой, като във всяко от тях ще бъдат представяни цветове, цветови техники, за да отговорим на високите очаквания на фризьорите, които работят с марката Keune от цялата страна.

Какви ще са тенденциите в прическите за пролет-лято 2016-та?

Тенденциите в косите тази година ще са небрежни прически, много цветови акценти и извити краища в прическите. За разкош се добавят акценти от плитки или семпли аксесоари. Новите цветове бои, които излизат на пазара, също ще внесат разнообразие и ще осъвременят визията на всяка жена.

А при официалните прически?

Определено по-небрежно направените коси – разбира се това не означава, че не трябва да се работи с план със секции и въображение. Предимство дават цветовите техники, тъй като много добре се преливат в прическата и правят косата с движение.

В кои цветове ще бъдем забележителни и кои е добре да избягваме?

Цветовете, с които определено ще бъдете забелязани са с широк спектър тази година от тъмнокафяво еспресо, през цветове с нежни виолетови нюанси и оттенъци и се стига до вечната руса гама, която определено тази година е с изключително романтични нюанси. Що се отнася до това, което не бива да правим е следното – всяка дама е пробвала или е харесвала цветове, които не ѝ отиват, това е, което и аз не препоръчвам – сляпото следване на тенденциите без да се обръща внимание на индивидуалността на клиентката.

Ти се обучаваш в едни от най-добрите европейски школи по фризьорство, което ти дава възможността да видиш как дамите в тези държави поддържат косите си. На какво трябва да наблегне българката в грижата за своята коса, следвайки чуждия пример?

Да, така е, поне два пъти годишно имам възможността да пътувам и да „сверявам часовника си“ в областта на фризьорството. Определено мога да кажа, че косите, които виждам там са направени с много стил. Това, което със сигурност мога да кажа за косата на българката като цяло е, че ние фризьорите имаме страшно много работа в тази посока, защото в моята кариера съм се убедил, че в културата за домашно поддържане на коса има доста какво да се желае. Това е едно от основните неща, на които обръщам внимание на своите клиентки.

Какви продукти за коса е добре да ползваме като ежедневна грижа и какви, когато третираме косъма с преса, маша?

Като ежедневна грижа препоръчвам само професионална козметика за коса, чиито съставки са сертифицирани, продуктите са обогатени с вещества, които подхранват косъма на всяко едно ниво. Тези продукти са създадени в специални лаборатории и определено обхващат всеки тип грижа за скалп и коса. Относно термалното третиране, изключително подходящи са всички продукти – спрейове, кремове и т. н. за термална защита, които предпазват косъма по време на обработка.

През летните месеци косата ни се нуждае от специални грижи. Какво ще посъветваш читателките на сайта?

За летните месеци е задължителна употребата на специалните слънцезащитни серии. Във всички случаи това са продукти, които обхващат цялостната грижа за косата през летните месеци и съдържат овлажняващи косъма съставки и по-специално Solamer – UV защита, която обвива косъма и го предпазва от вредната UV радиация.

Кои са най-големите митове свързани с грижата за косата, които си чувал?

О, те са безброй и са от вредни по-вредни, като например обливането на косата с оцет за повече блясък и други подобни абсурди, които не смятам да коментирам.

Представи си, че при теб дойдат 4 дами на 20, 30, 40 и 50-годишна възраст. Какво би ги посъветвал за избор на прическа или цвят? И по-точно, има ли такива, които са универсални за тези възрасти и такива, които биха ни състарили например?

Това, което мога да отговоря на този въпрос е, че всичко е индивидуално и лично аз следвам политиката на индивидуален подход към клиентката спрямо геометрията на подстригване и други фактори, които са част от една обстойна диагностика, която правя в салона преди да се стигне до промяна на цветовете.

Женствеността винаги ще е на мода? Как да я постигнем и поддържаме благодарение на косите си?

Тук мога да кажа, че женствена коса според мен означава коса в изключително добро състояние, коса с много блясък, перфектна, и разбира се с леки вълни.

Кои са най-често допусканите грешки в грижата за косата?

Най-големите грешки се състоят в закупуването на евтина козметика от супермаркетите, в която често се съдържат парабени и сулфати и не е в състояние да измие и подхрани добре косата.

Какво би посъветвал онези дами, които сутрин не разполагат с време, в което да оформят прическата си?

Съветът, който мога да дам на тези дами, които не разполагат с достатъчно време е да се обърнат към своя фризьор, за да може професионално да се консултират какви стилизанти ще са максимално подходящи за техния тип коса.

Твоята професия е творческа. Какво те вдъхновява?

Природата, сградите, улиците, филмовите звезди, моите пътувания зад граница

За какво мечтаеш в професионален план?

Моите мечти са доста реални в момента и са свързани с набелязването на няколко обучения в световен формат, които до една година трябва да премина, както и представянето ми пред над 2000 колеги от цял свят на True Beauty на Keue в Амстердам, където ще представя собствена визия и виждането си за стил.

Твоето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Пожелавам на всички читателки на сайта да не губят своята индивидуалност, каквато и визия да следват от ежегодно променящите се тенденции и да не забравят, че красотата е нещо, което всеки може да постигне, стига да положи необходимите усилия, да изглежда добре и основното да имат самочувствие.

Снимки: facebook George Nikola Nikolov

 

Коментирай