Когато става въпрос за здравето, освен храните, които консумираме всекидневно, важно е и какви мазнини усвоява организмът ни. Консумирайки полезни мазнини в точното количество, може да забавите процесите на стареене в организма, да се чувствате и изглеждате по-здрави и енергични. Запишете следващите полезни масла и изберете кои от тях да направите част от кухнята си.

Кокосово масло

Кокосовото масло с право е наричано „суперхрана“. Неговата консумация може да ви помогне да загубите излишните килограми и да поддържате постигнатите резултати. Маслото е богато на омега 3 мастни киселини и освен че повишава метаболизма, предотвратява неврологични нарушения и кожни проблеми. Също така играе ключова роля за намаляване на белезите от акне или в следствие на наранявания.

Зехтин

Неразделна част от средиземноморската диета, зехтинът подобрява здравето на сърцето, поддържа правилната циркулация на кръвта в тялото и подобрява когнитивната функция. Консумацията на зехтин забавя и процесите на стареене. Ако спазвате диетичен режим на хранене, включете тази мазнина в умерени количества в менюто си.

Ленено масло

Има приятен и интересен вкус и редица ползи за здравето. Когато го добавите в менюто си, ще намалите риска от сърдечносъдови заболявания, благодарение на омега-3 мастните киселини, които се съдържат в него. Също така редовната му консумация намалява и риска от развитието на рак на дебелото черво.

Конопено масло

Конопеното масло се получава от пресоването на семената на конопа. То е с високо съдържание на омега-3, 6 и 9 мастни киселини в балансирани количества. Но това не е всичко. Конопеното масло намалява риска от сърдечносъдови заболявания, заздравява косата, кожата и ноктите. Това означава, че може не само да го консумирате, но и да го включите в домашната грижа за красота.

Маслото от авокадо

Маслото от авокадо е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини и може да играе положителна роля в постигането на здравословни нива на холестерола и да спомогне за усвояването на някои хранителни вещества. Хубавото на това масло е че може да го добавяте към ястия или да готвите с него на висока температура.

Още по темата

Орехово масло

Ореховото масло е с малко по-висока цена, но има редица здравословни ползи. Богато е на полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Също така съдържа витамин С и Е, антиоксиданти и действа противовъзпалително. Мононенаситените мазнини в маслото спомагат за контрола на кръвната захар. Консумирайте орехово масло и когато искате да имате здрави кости и да се радвате на бърз ум.

Снимка: pixabay.com