Здраве и красота

Кои продукти да избягвате, ако имате мазна кожа?

За да не я правите още по-мазна

04.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната кожа е истинско бедствие. Каквото и да правите, тя лъщи и ви прави да изглеждате потни без наистина да сте. Мазната кожа причинява дискомфорт, раздразнения, условия за образуване на акне и комедони.

Какви продукти трябва да избягвате задължително, ако имате мазна кожа?

Масла за лице

Кожата ви така и така вече е мазна – не е нужно да я омазнявате още. Избягвайте фон дьо тени с добавени масла, които запушват порите. Избягвайте също така козметика с мазна формула за суха кожа.

Не прекалявайте с продуктите против акне

Злоупотребата с продукти срещу акне има обратния ефект. Те пресушават кожата, тя става опъната и раздразнена, което кара мастните жлези да произвеждат още повече себум за компенсация. В резултат лъщенето става още по-натрапчиво и нещата излизат извън контрол.

Продукти, съдържащи силикони

Тези продукти са противопоказни за мазна кожа, в това число дори шампоаните, балсамите за коса и стилизиращите продукти със силикони. Избягвайте всички тях заедно с предназначените специално за лице, защото предизвикват повече омазняване и свързаните с него проблеми.

Кажете „не“ на прекалено тежките продукти

Това се отнася за всички утежняващи дишането на кожата и обмяната на веществата в нея. Такива са плътните и тежки хидратантни кремове, богатите маски за лице и коса, балсамите с восъчни съединения и сапуните с наситени мазнини.

Всички тези продукти ще причинят голямо запушване на порите и засилено омазняване на кожата. Вместо тези продукти, използвайте такива със салицилова киселина, гелове и хидратиращи серуми, пилинги, съдържащи млечна киселина.

Снимки: istock

Коментирай