Здраве и красота

Какво трябва да знаем за акнето и колагена?

Както и за образуването на трайни белези

15.04.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми. Възпалението по повърхността и междинния слой на кожата причинява увреждане на колагена, с което повишава риска от белези и петна.

Какво трябва да знаете за акнето и колагена, за да намалите риска от оставане на белези и да излекувате акнето по-бързо?

Спрете да стискате пъпките

Стискането на пъпките причинява още по-силно възпаление на околните тъкани. Чрез стискането допринасяте за впръскване на гнойната маса в здравите околни тъкани на кожата като по този начин разпространявате възпалението.

Колагенът се разрушава при стискане на кожата, което причинява по-дълготрайни и дълбоки белези, които трудно могат да бъдат заличени.

Лекувайте акнето при първите признаци

Колкото по-навреме бъдат предприети мерки срещу акнето, толкова по-успешно е лечението. Ако оставите възпалението да се разпространи върху голяма кожна площ, овладяването му става все по-трудно.

Навременното лекуване на акнето предпазва и от дълбоки и неизлечими белези. Ако лечението бъде включено в самото начало на акнетичното възпаление, колагенът ще се запази и преодоляването на проблема ще е по-лесно.

Разберете разликата между траен белег и обезцветен белег

Трайните белези се различават по това, че са вдлъбнати и приличат на белези от шарка. Обезцветените участъци се характеризират с незасегната повърхност, но с наличие на по-тъмни петна. Те се повлияват по-лесно от лечението и обикновено отшумяват с времето.

Докато при трайните белези положението е по-упорито. При тях е налице разрушен или увреден колаген, който трябва да бъде стимулиран с филъри или лазерни процедури, с помощта на които нарушената текстура на кожата да бъде компенсирана.

Внимавайте с излагането на слънце

Излагането на слънце прави възпалението още по-силно. Белезите от петна и пигментни промени се влошават и стават още по-тъмни, ако се излагате на слънце без слънцезащитен крем.

Винаги използвайте слънцезащитен крем с най-малко 30 фактор за лицето, деколтето и раменете си.

Комбинирайте терапията си с алое вера

Най-честият метод за лечение на акне са кремовете с ретиноиди. Според изследванията ретинолът и производните му се повлияват много добре при комбинация с алое вера.

Чистият гел от алое вера допринася за по-успешното лечение на нарушенията в колагена, както и намаляване на белезите и тяхната дълбочина. Нанесете чист гел от алое вера върху лицето си. Редувайте алоето с ретиноидните кремове и ще забележите ефекта.

Увеличете приема на витамин С

Витамин С пряко стимулира образуването на колаген в кожата и тялото. Това намалява появата на белези от акне и прави съществуващите такива по-податливи на терапия. Дневен прием на витамин С от порядъка на 250-500 мг допринася за подобряване здравето на кожата.

Снимки: istock

Коментирай