Здраве и красота

6 храни, потискащи глада

Какво да ядем, за да намалим приема на калории?

19.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е висша цел за много жени. То е трудно, понякога дори непосилно, защото има немалко обстоятелства, които пречат. Вместо да спазвате изтощителни диети, можете да включите в менюто си определени хранителни продукти, които стимулират изгарянето на калории и най-важното – потискат апетита!

Ечемик

Основно ечемикът е съставен от въглехидрати. Той обаче е и много богат на фибри, които потискат глада и удължават усещането за ситост от последното хранене. Ечемикът понижава кръвната захар като намалява риска от диабет.

Изследванията показват, че ако три пъти седмично се консумира ечемик, нивата на кръвната захар и инсулина значително намаляват, заедно с което намалява и гладът.

Чай от сминдух

Отварата от сминдух потиска глада много ефективно. Най-хубавото при този чай е, че не приемате почти никакви калории, а едновременно с това не усещате никакъв глад!

Пийте чай от сминдух всеки ден, за да направите хранителния си режим още по-ефективен!

Бадеми

Шепа бадеми решава проблема с глада за нула време. Вместо да закусвате вредни и калорични сандвичи или банички, изяжте шепа бадеми. Това ще ви държи сити до обяд. По този начин намалявате общия калориен прием за деня и подпомагате изгарянето на калории.

Червени чушки

Червените чушки, както и лютите чушки, потискат глада. Според изследователите червените чушки стимулират изгарянето на калориите, повишавайки телесната температура. Възползвайте се от временния тласък на метаболизма и ограничете общия прием на калории, за да редуцирате телесните мазнини.

Сьомга

Сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини. Те засищат и едновременно с това намаляват общия холестерол. Мастните киселини увеличават нивата и на лептина в тялото. Той представлява хормон, разграждащ мазнините и стимулиращ изгарянето на калории.

Здравословните мастни киселини потискат глада и намаляват резките и чести огладнявания между храненията.

Постни меса

Постните меса засищат и държат глада далече от вас. Изследванията сочат, че чистите протеини без примеси на мазнини потискат глада и запазват усещането за ситост между храненията. 200 г постно месо са необходими, за да останете сити за повече от 4 часа. Така ще се предпазите от безконтролно хранене и похапване на вредни и калорични храни.

Подходящи меса са телешкото, пилешкото, заешкото, пуешкото. Можете да заместите техните протеини и с растителни храни – бобови растения, нахут, спанак, броколи, зеле, грах.

Снимки: istock

Коментирай
Здраве и красота