Здраве и красота

Аюрведа ритуали за повече здраве

Правете ги всеки ден

13.04.2016г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аюрведа е една от най-старите индийски практики за здраве. Тя се основава на убеждението, че то зависи от деликатния баланс между ума, тялото и духа. Основният фокус на аюрведа е насърчаването на доброто здраве.

Споделяме пет ритуала, които да правите всеки ден. Те със сигурност ще донесат повече баланс в живота ви и ще ви направят по-здрави и щастливи.

Старателно почистване на езика

В аюрведа здравето е тясно свързано с наличието или отсъствието на токсини в организма. Първото нещо, което трябва да правите всеки ден като ритуал за здраве е да почиствате старателно езика си. Това се налага, тъй като по този начин се премахват голяма част от токсините и бактериите в организма, които сме натрупали по време на сън.

Също така редовното почистване на езика ще намали риска от появата на лош дъх, от влошаване здравето на устната кухина. Добре почистеният език спомага да усетите по-добре вкуса на храната. А вкусът е първата стъпка към доброто храносмилане.

Масажирайте тялото си с масла

В аюрведа има един невероятен ритуал, наречен abhyanga. Той включва самостоятелен масаж с топли масла по цялото тяло. Звучи не само релаксиращо, но и ще се почувствате по този начин. Тази практика има много предимства за здравето.

Кожата ви става мека и подхранена, кръвообращението се подобрява, стимулира се лимфната система. За масажа може да ползвате кокосово или сусамово масло. Маслото се загрява леко, за да може да се усвои по-добре, след което се нанася с лек кръгов масаж, като се започва от горната част на тялото към краката.

Тази терапия може да се прави 10-15 минути преди взимането на душ или вана (като оставите маслата да попият малко в кожата).

Събудете се със слънцето

Според аюрведа идеалното време за събуждане е малко преди изгрев слънце или преди 6 часа сутринта. Философията на индийската практика ни учи, че трябва да живеем живота си в ритъм с циклите на слънцето, тъй като ние сме дълбоко свързани с природата.

Рано сутрин, по изгрев слънце, нашите енергийни нива са оптимални, а мозъкът ни е активен. Това е идеалното време за духовна практика или физически упражнения.

Свързани статии

Хранете се внимателно

Аюрведа ни учи, че е важно не само какво ядем, но и как се храним. Храненето с внимание е от изключително значение за балансирането на тялото и ума. В забързаното ежедневие сме свикнали да хапваме на крак или седнали на бюрото по време на работа, вечер пред телевизора.

Ето защо е време да се научим да се наслаждаваме на всяка хапка, да намалим скоростта и да почитаме храната. Храненето трябва да се случва редовно по едно и също време и да се фокусираме единствено и само върху него.

Снимки: istock

Коментирай