Здраве и красота

Невероятните здравословни ползи на фурмите

За какво помагат те?

09.05.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фурмите са добър източник на витамини и минерали. Те са естествен заместител на захарта и подсладителите и могат да бъдат използвани в редица десерти. В тях се съдържат незаменими ензими и аминокиселини като рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и витамини А и К.

Полезни са срещу запек

Фурмите регулират работата на червата и балансират чревната флора. Те могат да действат едновременно и при запек, и при диария, въвеждайки ред в обработката на храната в червата.

Съдържат високи нива на фибри, което спомага за регулиране перисталтиката на червата.

За здрави кости

Фурмите са особено полезни за жени в рискова група от остеопороза. В тях се съдържат множество минерали, укрепващи костната система и придаващи плътност на костите.

Фурмите помагат и в по-ранна детска възраст при формирането на костите, особено в периода на израстване в пубертета.

Мощни срещу анемия

Анемията настъпва най-често в резултат на дефицит на желязо. Жените с обилно кръвотечение по време на месечен цикъл губят много големи количества желязо. За да ги компенсират е нужно да ядат повече фурми. Сушените фурми са най-полезни, тъй като в тях концентрацията на желязо е по-наситена.

Заедно с анемията ще си отидат и умората, липсата на концентрация и проблемите с паметта и организацията.

Полезни при алергии

Органичната сяра във фурмите помага за намаляване на алергичните симптоми. Фурмите действат като естествен антихистамин, който облекчава алергичните реакции, намалява сърбежа, дихателните проблеми и сълзенето на очите, особено при пролетни алергии.

Увеличават енергийните нива

Естествените полезни захари във фурмите дават силен тласък на енергийните нива. Фибрите в тях позволяват тези захари да се отделят в по-дълъг период от време, което ви държи свежи и бодри цял ден.

Полезни за нервната система

Нервната система е крехка и лесно страда от различни хранителни дефицити, стрес и пренапрежение. Фурмите могат да помогнат в балансирането на нервната система и да я направят по-функционална.

Фурмите са богати на витамини, необходими за пренасянето на нервните импулси между нервните клетки, което прави работата им по-качествена и здравословна.

За здраво сърце

Високите нива на калий във фурмите подобряват работата на сърцето и нормализират кръвното налягане. Освен това лошият холестерол се намалява, което допълнително облекчава работата на кръвоносните съдове и сърцето.

Снимки: iStock

Коментирай