Здраве и красота

Ябълки и бадеми – защо са най-добрата комбинация?

Изключително подходяща за междинна закуска всеки ден

30.05.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето е от първостепенно значение за здравето. Осигуряването на енергия и важни хранителни вещества дава тласък на всички важни процеси в организма като предпазва от злокачествени изменения в клетките.

Много специалисти по хранене съветват храната да постъпва на малки порции в организма през интервал от 4-5 часа. Основните хранения трябва да са съобразени с индивидуалните потребности. Леките междинни закуски също са от значение, защото чрез тях се предотвратяват резките скокове в кръвната захар, добавя се енергия в тялото и се ограничава трупането на килограми.

Комбинацията от ябълки и бадеми е един чудесен вариант за междинна закуска, който ще ви засити за дълго време, но и ще подхрани подобаващо организма. Вижте защо!

Фибри

И в двата продукта се съдържат доста големи количества фибри. Ябълките и бадемите са богати на влакнини като комбинацията между тях кара усещането за глад да стои далеч от вас през деня, предпазвайки ви от посягане към вредни храни.

Фибрите спомагат за улесняване работата на стомашно-чревния тракт, забавят храносмилането до темпове, подходящи за щателното разграждане на хранителните частици.

Фибрите са от огромно значение и за поддържане на хормоналния баланс, обработката и разграждането на мазнините по правилен начин и като краен резултат – освобождаването на необходимата за работата на клетките енергия.

Комбинацията от ябълки и бадеми предпазва от сърдечносъдови заболявания, диабет, храносмилателни проблеми, скокове в нивата на кръвната захар.

Мазнини

Мазнините, съдържащи се в бадемите, са полезни и есенциални за работата на клетките. Ненаситените мазни киселини в бадемите улесняват производството на хормони от ендокринните жлези като спомагат за редукция на натрупаната мастна тъкан.

Ябълките и полезните в тях въглехидрати пък спомагат за извършването на тези процеси в организма. Те допринасят за ефекта на фибрите и разграждането на мазнините. Пектинът в ябълките действа положително върху сърдечносъдовата система като драстично намалява холестерола и понижава риска от диабет тип 2.

Витамини

Ябълките и бадемите са комбинация, внасяща експлозия от витамини в организма. В ябълките се съдържат големи количества витамин С и Е, докато в бадемите преобладават витамините от група В.

Тези витамини играят важна роля в имунната защита на организма, доброто обработване на постъпилите с другите хранения вещества, укрепването на сърдечносъдовата, ендокринната и храносмилателната системи.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 5 години )
Свободно време