Здраве и красота

Сериозни причини ментата да е част от ежедневието ви

За многобройните ползи за здравето от ментата

22.06.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ментата е чудесна билка с освежаващ ефект. Освен това тя е изпълнена с полезни елементи, антиоксиданти и фитохимикали. Съединенията в ментата подобряват цялостното здравословно състояние. Вижте за какво е полезна ментата и защо трябва да се възползвате от нея редовно!

Освежава дъха

Освежаващият ефект на ментата е едно от свойствата ѝ, заради които е толкова употребявана. Розмариновата киселина, намираща се в ментата има силни противовъзпалителни и антибактериални качества, които спират възпаленията и убиват лошите бактерии в устната кухина, причиняващи лош дъх.

Облекчава симптомите на грип и настинка

Грипът и настинката атакуват най-често дихателните пътища. Възпаленията в тях затрудняват дишането и предизвикват запушване на носа и кашлица.

Ментата облекчава всички тези симптоми. Неслучайно е съставка в редица медикаменти срещу простудни заболявания. Отварата от мента е натурален начин за справяне с вирусите.

Облекчава стомашните болки

Болките в стомаха се повлияват положително от ментата. Тя има успокояващ ефект като намалява спазмите в стомаха и дванадесетопръстника. Ментов чай е полезен дори при менструални болки.

Помага при херпес

Ментата има силни противовирусни свойства, освен антибактериални, така че облекчава и симптомите на херпес. Херпесът се получава вследствие на заразяване с вируса на херпес симплекс и може да причини както кожен херпес, така и генитален.

За да облекчите възпаленото огнище е необходимо да пиете по 2 големи чаши ментова отвара на ден. Освен тях е препоръчително да изплаквате с ментова отвара образувалите се мехури.

Свързани статии

Ментата действа успокояващо

Ако се чувствате напрегнати, тревожни и в непрекъснато безпокойство, със сигурност нивата ви на стрес в организма са значително повишени. Ето защо ментата може да ви помогне. Тя има успокояващи свойства, които намаляват секрецията на хормони на стреса от надбъбречните жлези.

Освен симптомите на тревожност ще изчезне и умората и липсата на енергия.

Помага срещу камъни в бъбреците

Ментата е полезна при жлъчнокаменна болест. Фитохимикалите в нея спомагат за разграждане на камъните и намаляване риска от повторното им образуване. В комбинация с кардамон, чаят от мента е чудесен начин едновременно да се хидратирате и да прочистите пикочните и жлъчните пътища.

Снимки: iStock

Коментирай