Здраве и красота

Многобройните здравословни ползи от лещата

Защо да ядем леща по-често?

13.08.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лещата е много полезна бобова култура. Тя е вкусна, расте по нашите ширини, което е много важно и съдържа невероятно големи количества минерали, витамини и растителни протеини.

Лещата е с висока хранителна стойност, но с малко калории, което я прави чудесен продукт за диети. Вижте защо трябва да ядете леща по-често! Тя заслужава адмирации заради многобройните си ползи за здравето.

Полезна е за сърдечносъдовата система

Лещата е много богата на фибри, което се отразява положително на кръвоносните съдове. Фибрите правят стените на съдовете еластични и тонизирани, а това спомага за по-доброто кръвообращение.

В лещата се съдържат още фолиева киселина и магнезий, които са много ценни за сърцето. Фолиевата киселина намалява нивата на хомоцистеина, който е сред факторите, предизвикващи инфаркт, пише mindbodygreen.com.

Магнезият също е пряко свързан със здравето на сърцето. Дори се препоръчва като добавка при хора с хронични сърдечносъдови заболявания.

Понижава холестерола

Още една полза за здравето от лещата е понижаването на холестерола. Това също играе важна роля в контрола на сърдечносъдовите заболявания. Разтворимите фибри спомагат за прочистването на стените на съдовете от плаки, натрупани вследствие на висок холестерол.

Тези плаки предизвикват запушване на съдове, затруднено кръвообращение, втвърдяване на стените на съдовете и в тежки случаи инфаркт.

Регулира нивата на кръвната захар

Отново фибрите са главната причина лещата да е толкова полезна в превенцията на диабета. Те спомагат за бавното разграждане на въглехидратите и преобразуването им в енергия, не в мазнини.

Освен всичко това, фибрите в лещата ви дават ситост в продължение на няколко часа.

Повишава енергийните нива

Споменахме енергията, която лещата дава. Сложните въглехидрати в нея доставят необходимата енергия за ежедневните нужди на организма. В същото време калориите в лещата са малко, което предпазва от трупане на излишни килограми.

Подобрява и улеснява храносмилането

Благодарение на фибрите червата работят много по-качествено след консумация на леща. Редовното ядене на полезната бобова култура облекчава както затруднения при запек, така и дискомфорта при диария. Полезна е и при синдрома на раздразненото черво.

Свързани статии

Добър доставчик на протеини

Много вегетарианци и вегани се обръщат към лещата, за да си набавят необходимите протеини. Растителните белтъчини в нея заместват успешно животинските като балансират редица процеси в организма, за които са необходими именно протеини.

Спомага за редукция на теглото

Лещата е бедна на калории. Това я прави идеална за диети. Полезните хранителни вещества в нея засищат и отлагат за дълго глада. Лещата съдържа изключително малко количество мазнини, което позволява спокойната ѝ консумация по време на диета.

Снимки: iStock

Коментирай