Гениталният херпес е полово предавана инфекция. Причинява се при допир и контакт със заразен. Вирусът се нарича херпес симплекс. След заразяване симптомите на генитален херпес са сърбеж, болка, раздразнение, възпаление в областта на заразяването, отворени рани по лигавиците на гениталиите и в зоната извън тях.

Гениталният херпес се лекува с традиционни медикаменти, но приготвените в домашни условия средства за натурално лечение са също ефективни.

Изсушаваща пудра

За да спомогнете за изсушаването на отворените и раздразнени рани по гениталиите, третирайте с пудра. Прахчетата облекчават болката, сърбежа и дискомфорта при генитален херпес. Може и да не е натурален продукт, но медицинската пудра е много ефикасна при този проблем.

Алое вера

Алоето е известно със своите противовъзпалителни и успокояващи ефекти върху кожата и организма.

Мажете засегнатите от херпеса части с гел от алое вера. Могат да се използват и листенца от растението. Те незабавно ще облекчат болката и сърбежа и ще накарат пробива да завехне по-бързо.

Чаени торбички

Чаят има редица ползи за организма. Съединенията в него допринасят и за оздравяването на херпесните пробиви. Наложете употребена чаена торбичка върху херпеса, докато е още влажен. Съединенията от чая ще преминат върху кожата. Оставете да подейства за 15 минути. След това изплакнете с топла вода.

Снимка: iStock

Още по темата

Кубчета лед

Налагането на кубчета лед върху херпеса е доста неприятно. Не всеки може да издържи на студенината, но пък е ефективно. Ледът упойва засегнатото място, намалява болката и спомага за свиването на кръвоносните съдове. Така херпесът минава по-бързо. Освен това сърбежът минава много по-лесно, когато мястото е изстудено.

За да изолирате кожата от агресивното изстудяване на леда, пъхнете кубчетата в памучна торбичка или ги увийте в кърпа.

Мехлем с прополис

Пчелният прополис е много полезен. В него се съдържат натурални антибиотични и антивирусни средства, които облекчават гениталния херпес. Сърбежът намалява, зачервяването утихва и херпесът заздравява по-бързо.