Здраве и красота

Практични употреби на торбичките за чай

Здрави крака без неприятна миризма

14.12.2014г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Чаят е използван в продължение на хиляди години в грижите за красотата и доброто здраве. Днес имаме възможността да избираме сред невероятно много видове полезни билки, стриктно подбрани и опаковани в специални чаени торбички.

Вижте няколко практични употреби на чаените торбички и защо не бива да ги изхвърляте.

Успокоява изгарянията

Чаените торбички са добър лек при слънчеви или друг вид изгаряния. Сварете от любимия си чай и поставете торбичките да се охладят за няколко минути в хладилник. След това ги поставете върху засегнатите места. Танините в чая и охлаждащите свойства на торбичките ще помогнат за намаляване на болката и дискомфорта и ще ускорят оздравяването на кожата.

Ухапвания от насекоми и контактен дерматит

Чаят има противовъзпалителни и антихистаминови свойства, което помага за успокояване на кожата при ухапвания от насекоми. Сварете чай и оставете торбичките да се охладят. След това ги поставете върху засегнатите места. Задръжте за няколко минути. Така ще намалите сърбежа, подуването и зачервяването.

Здрави крака без неприятна миризма

За да намалите лошата миризма на краката има много лесна и бърза домашна рецепта с торбички чай. Не изхвърляйте вече употребяваните, а ги сварете повторно. Когато отварата е приятно топла на допир, потопете в нея краката си за 20 минути.

Танините в чая спомагат за елиминирането на бактериите, причиняващи гъбички и неприятна миризма.

При кървящи и болезнени венци

Кървящите и болезнени венци изискват специални грижи и консултация със стоматолог. Освен назначената от него дентална грижа е добре да прилагате и домашни лекове, които допълнително да ускорят заздравяването им.

Чаените торбички са подходяща грижа и при проблемни венци. Сварете няколко торбички чай и оставете да се охладят, а след това ги поставете върху засегнатите места за няколко минути. Танините в чая са естествени химикали, които действат стягащо, обезболяващо и кръвоспиращо.

При подпухнали очи

Сенките и торбичките под очите са враг номер едно на женската красота. За да върнете свежестта си и да премахнете болката и дискомфорта от очите си, поставете върху тях предварително сварени и добре охладени (в хладилник) чаени торбички.

Освен това танините имат и антибактериален ефект, което помага при появата на ечемик. За да третирате този проблем, сварете няколко торбички и докато са топли (приятно топли, не горещи!) ги поставете като компрес върху проблемната зона (за около 15 минути). Правете този трик три пъти на ден.

Свързани статии

Блестяща коса

Вялата, тънка коса без блясък може да съживите, след като сте си направили чаша ароматен чай не изхвърляйте торбичките с чай. Вместо това ги сварете повторно и с получената отвара изплакнете предварително измитата си коса. Всякакви билки са полезни, особено лайка и коприва.

Естествен тоник за лице

Сварете една или две торбички от любимия ви чай. Не изхвърляйте вече сварените торбички, а обтрийте лицето си с тях. Това ще тонизира и стегне кожата ви и ще намали излишното отделяне на себум.

Снимка: Thinkstock

Коментирай