Здраве и красота

Естествени методи за облекчаване на зъбобол

Как да се оправим, когато ни боли зъб?

15.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зъбоболът е безмилостен. Когато удари, той не спира, докато не ви докара до лудост. Ако нямате възможност незабавно да посетите зъболекар, има силна вероятност да изпаднете в нервна криза.

Болките в зъбите са много силни. Те са и опасни. Могат да доведат до редица усложнения и инфекции на прилежащите тъкани в устната кухина, лицето и черепа.

За бързо облекчаване на болките в зъбите можете да опитате някои много ефективни натурални лекове.

Сол и черен пипер

При много силна болка в зъбите можете да опитате да приложите сол и черен пипер. Двете съставки, присъстващи в почти всяко ястие, имат мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Можете да ги смесите на паста с една чаена лъжичка зехтин. Намажете засегнатото място с пастата и втрийте леко с пръст. Можете да оставите да действа и за през нощта.

Карамфил

Карамфилът също има много силни антибиотични свойства. Той дори действа като упойка като намалява чувствителността на засегнатото място. Противовъзпалителните му свойства намаляват болката и премахват насъбралата се гной във венеца.

Снимка: iStock

Топла солена вода

Чаша топла вода със сол е най-лесният и бърз начин да облекчите появилите се болки в зъбите. Солта намалява възпалението и убива бактериите. Така инфекцията се успокоява и ви дава мира, докато отидете на зъболекар.

Предпазвайте се от резки промени в температурите

Преминаването от леденостудено към горещо е изключително вредно за зъбния емайл и венците. Зъбите стават крехки, податливи на напукване и уязвими към кариес и инфекции.

Когато миете зъбите също не е препоръчително да използвате ледена или гореща вода. Тогава зъбите и венците са най-податливи на външна намеса. С резките температурни колебания и агресивното четкане по време на миене вие несъзнателно рушите емайла и правите зъбите още по-нежни и беззащитни към инфекции и кариес.

Вземете таблетка за кашлица

В таблетките за кашлица се съдържат антибактериални вещества, които ще успокоят възпалението в устната кухина и ще убият бактериите. Ако в момента само това имате подръка – възползвайте се!

Коментирай