Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамин B12

Слаба памет и нарушено зрение

22.07.2019г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните витамини, от които се нуждае човешкото тяло е витамин В12. Той участва в метаболизма на всяка клетка. Неговият дефицит може да доведе до кръвни заболявания, неврологични проблеми. Споделяме няколко признака на дефицит на витамина, които не бива да подминавате.

Замайване

Чести пристъпи на замайване и световъртеж могат да подсказват за дефицит на витамин В12. Тези неразположения могат да се проявят, когато ставате рязко, слизайки или изкачвайки се по стълби. Хроничните симптоми на световъртеж в никакъв случай не бива да бъдат игнорирани. Ето защо, ако неразположенията зачестят, незабавно се консултирайте с наблюдаващия ви лекар.

Лесно забравяте

Трудно се концентрирате и лесно забравяте? Това може да е признак, че организмът ви не получава достатъчно количество витамин В12. Специалисти предполагат, че при много от пациентите страдащи от болестта на Алцхаймер, в по-ранен етап от живота им е бил налице дефицит на този така важен витамин.

Един кръвен тест може да ви даде яснота дали имате дефицит на витамина. С подходящ хранителен режим, прием на хранителни добавки и гимнастика за ума може да си възвърнете острата памет.

Мускулна слабост

Липсата на витамин В12 и недостатъчна оксигенация на мускулите, може да доведе до мудност и нехарактерна мускулна слабост. Обърнете внимание на това как се чувствате, когато спортувате, чистите у дома или изкачвате стъпалата. Ако забележите необичайна слабост при извършването на физическа активност, най-вероятно не получавате достатъчно витамин В12.

Бледа кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя винаги подсказва, когато нещо не е наред в организма. Дефицитът на витамин В12 се отразява и на състоянието на кожата. Липсата на червени кръвни клетки я прави по-бледа. Тялото освобождава излишно количество билирубин (един от жлъчните пигменти), в резултат на което кожата на лицето става по-бледа или леко жълтеникава.

Усещане за изтръпване

Усещане сякаш игли ви боцкат, изтръпване или схващания на мускулите, също могат да са признаци, подсказващи, че не получавате достатъчно витамин В12.

Свързани статии

До нервите във вашето тяло достига по-малко кислород, поради нарушеното производство на червени кръвни клетки, а витамин В12 е от решаващо значение за техния синтез.

Проблеми със зрението

Ниските нива на витамин В12 в дългосрочен план, могат да доведат до промени в зрението. Обърнете внимание на свръхчувствителност към светлина, ако имате замъглено или двойно виждане. Това може да се дължи на увреждане на зрителния нерв.

Снимки: istock

Коментирай
Здраве и красота