Ракът на яйчниците е един от най-често срещаните при жените. Много е важно навременното му откриване. Така шансовете за успеваемост на лечението са максимални. Ранната диагностика също е от голямо значение.

Ето защо е важно да сме запознати със симптомите на рак на яйчниците. Те, разбира се, невинаги означават, че имате рак, но е добре да сте наясно с тях.

Кои са симптомите?

Най-честите симптоми са болки в малкия таз, болки по време на секс, подуване на корема, умора, запек, лесно преяждане без да сте яли твърде много, загуба на тегло, инконтиненция, затруднено хранене.

Поддържането на теглото е важно

Доказано е, че при жените с наднормено тегло ракът на яйчниците е по-вероятно да възникне. Ето защо е важно да се внимава какво и как се яде. Трябва да се следи теглото и да се поддържа в оптимални граници, не само заради риска от рак, но и заради редица други заболявания, свързани със затлъстяването.

Снимка: iStock

Семейната история е важна

Според изследванията, семейната история е от огромно значение при точно този вид рак. Ако преките ви роднини по майчина линия са страдали от рак на яйчниците, вашият риск е автоматично повишен.

Превенцията, ежегодните прегледи и наблюдаването на здравословното състояние при тези случаи е ваша първостепенна грижа.

Още по темата

Ранната бременност може да помогне в превенцията

Всяко прекъсване на овулацията намалява риска от рак на яйчниците. Това се дължи на определени хормони в женското тяло и тяхното количество, което намалява по време на бременността. Това прави агресивната им атака към яйчниците по-слаба.

Редовните прегледи при специалист са много важни

За да намалите риска си от развитие на рак на яйчниците, а и за да можете да реагирате навреме при наличие на туморен процес е важно да се преглеждате редовно. Консултациите са ключът към превенцията. Правете всички тестове, които лекарят ви назначи.