Здраве и красота

Постави усмивка върху лицето си - подмлади се в „Йедитепе“!

Кои са най-актуалните и добри процедури за лице

26.08.2016г. / 13 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доцент Джан Чинар от Отделението по пластична, реконструктивна и естетична хирургия към Университетска болница „Йедитепе“ отговори на нашите въпроси за подмладяването на лицето. 

“Козметичната пластична хирургия подобрява чувството на хората за тяхното благосъстояние, чрез коригиране на притеснителни недостатъци.“

Козметичната пластична хирургия се отнася единствено за подобряването на онази част от човешкото тяло, където нередностите, независимо дали те са свързани с възрастта или с други причини, са притеснителни и потискащи.

Накратко казано, докато основната цел на реконструктивната пластична хирургия е да възстанови целостта и функционалността на тялото, козметичната пластична хирургия касае подобряването на чувството на хората относно тяхното благосъстояние чрез коригирането на притеснителни недостатъци.

Каква е целта на подмладяването на лицето? 

В съвременното общество хората са наясно, че най-доброто, което те могат да облекат е младежкият им външен вид. Най-ефективният начин за постигането му е чрез подмладяване на лицето. Целта на подмладяването на лицето е да придаде на човека младежки и естествен външен вид, като целта е да се заличат белезите от възрастта върху лицето.

Кои са основните признаци на стареене на лицето?

Специализираното оценяване и анализа на остаряването на лицето е крайно необходимо за успешното му подмладяване. Не всяко лице показва едни и същи индикации за остаряване. При анализа на белезите на остаряване на лицето, ние обикновено разделяме лицето на 4 части – чело, клепачи и зоната около очите, бузите и средната част на лицето, включително скулите и най-накрая, долната челюст и областта на шията.

Остаряването може да бъде различно в зависимост възрастта, факторите на околната среда и генетичните характеристики. Като цяло, най-често срещаните индикатори за остаряване са бръчките по челото и около очите, падналите вежди, торбичките под очите, увисналите бузи, увисналите ръбчета на долната челюст и увисването на шията.

Кои фактори влияят за влошаването на естетическия вид на лицето? 

Факторите са много. Като цяло, това са факторите, които засилват стареенето. Най-сериозните от тях са тютюнопушенето и излагането на ултравиолетови лъчи.

Чували сме доста за различните методи на подмладяване – ботокс, плазма гел, филъри, лазерно подмладяване на кожата, пилинг и ендоскопски процедури. Каква е разликата между тези методи?

С изключение на ендоскопията, всички те са неоперативни методи за подмладяване на лицето. Ботоксът и филърите са сред най-силните оръжия при неоперативните методи на подмладяване. Лесното им приложение и бързото връщане към работа, което може да се постигне чрез неоперативните процедури, са ги превърнали в най-популярните опции.

Ако саизвършени от компетентни и опитни експерти, тези процедури предлагат високи нива на задоволеност от страна на пациентите. Ендоскопските методи предлагат съвременни и ефективни решения, особено при пациенти, които търсят по-млад вид в зоните около средната част на лицето и челото. Тези процедури включват разрез под линията на косата с помощта на хирургична камера и специализирано оборудване.

Ето защо той е известен като „лифтинг на лицето без белези“. Този метод може да даде особено задоволителни резултати при пациентите на средна възраст без прекомерно увиснала кожа. “..не просто подмладяване, но и регенериране на кожата.”

Има ли козметичното подмладяване на лицето и други ползи, освен това да кара лицето да изглежда по-младо?

Една от водещите причини за стареене на лицето е загубата на обем. Ето защо процедурите с инжектиране на мастна тъкан е придобило такава популярност през последните години като един метод за подмладяване на лицето. Напредъкът в приложението и в техниките с придобиване на мазнини значително е увеличил степента на удовлетворение и дълготрайната ефективност на тези процедури.

Нещо повече, богатата на стволови клетки инжектирана мастна тъкан осигурява не само подмладяване, но и регенериране на кожата. Този напредък е довел и до концепцията за „самоподмладяване и разкрасяване от твоята собствена мастна тъкан“, което е важен елемент при различните методи за подмладяване на лицето.

А какво ще кажете за мезотерапията на лицето? 

Мезотерапията представлява метод за подмладяване, който включва микроинжектиране на лекарствени препарати в областта на лицето. Въпреки това, към този метод трябва да се подхожда с внимание, дотолкова, доколкото безопасността и надежността на медицинските препарати за мезотерапия не са научно доказани.

Всички пациенти трябва да бъдат изключително внимателни преди да се решат да бъдат инжектирани с лекарство в лицето, що се касае до съдържанието на инжектираната субстанция и до обучението и опита на мезотерапевта. В противен случай, нежеланите резултати са трудно обратими.

Коя процедура за подмладяване Вие най-често използвате?

Процедурите за подмладяване на лицето могат да се класифицират на две основни групи: козметична лицева хирургия и неоперативно подмладяване на лицето. Основното условие за успешни резултати е, че характеристиките на лицето на пациента трябва да бъдат анализирани в рамките на контекста на техните очаквания от обмисляната процедура, което ще доведе до определянето на най-подходящия метод (или методи).

Крайният избор винаги се извършва след обсъждане на всяка една подробност с пациента, включително периода за възстановяване и колко дълго ще продължи ефекта.Възстановителните периоди са кратки, с бързо връщане на работа.

Кои процедури за подмладяване на лицето се предлагат в Универститетска болница „Йедитепе“?

Ние прилагаме всички видове за подмладяване на лицето, които са научно доказани, безопасни и ефективни. Пациентите могат да се върнат към нормалното си ежедневие след една нощ престой в болницата.

Какъв е периодът за възстановяване след операция за лифтинг на лицето?

Зависи от вида на операцията за лифтинг. Например, докато периодът за възстановяване след операциите за пълен лифтинг на лицето е 10 – 14 дни, периодът след операцията за лифтинг на средната част на лицето и шията е 7 – 10 дни.

Пациентите могат да се върнат към нормалното си ежедневие след една нощ престой в болницата. Благодарение на съвременните техники, ефективността на операциите за лифтинг на лицето са дълготрайни в днешно време.

Съществуват ли операции или пациенти, които заемат особено място във Вашето съзнание? И ако е така, бихте ли ни разказали за това без да издавате тайната между пациент и лекар?

Всеки един пациент за подмладяване на лицето е специален и уникален. За мен, най-голямото удовлетворение е да видя сияещото от щастие и самоувереност лице на пациент след процедурата по подмладяване.

Коментирай