Здраве и красота

Грешки при употребата на контактни лещи

Застрашавате здравето на очите, ако ги допускате

28.08.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контактните лещи са удобни и дискретни. Често околните не разбират, че имате проблеми със зрението, когато носите лещи. 

Лещите дават възможност за повече увереност. Носенето на очила притеснява повечето хора, особено дамите, защото закриват част от естествената им красота. Не всеки ги смята за удобни, а и излъчването на човек се променя, когато носи очила. 

Но трябва да се отбележи, че много хора допускат грешки в употребата на контактни лещи. С тези грешки застрашават здравето на очите си. 

Кои са най-често срещаните грешки в употребата на контактни лещи и как да ги избегнете?

Спите с контактни лещи

Незнайно защо някои хора предпочитат да спят с лещите, защото смятат, че няма какво да им навреди. Най-често хората спят с меки лещи. При твърдите рисковете от механично увреждане на окото са многократно по-големи.

Но това не означава, че и при меките (временни) лещи проблеми не могат да възникнат. Спането с лещи създава условия за натрупване на бактерии и замърсявания. Възникват инфекции, някои от които много сериозни. 

Ако носите лещи трябва да имате едно наум и винаги да ги сваляте преди сън. 



Докосвате лещите с мръсни ръце

Ръцете са чисти само и единствено, когато са току-що измити и не сте докосвали нищо друго с тях. Не мислете, че ако не сте пипали нещо очевидно мръсно, можете да докосвате лещите. Не можете! Така увеличавате риска от попадане на бактерии и микроби в окото. Оттам пътят към вътрешността на организма е кратък. 

Можете да разболеете не само очите си, но и цялото си тяло с най-различни инфекции, включително вирусни и грипни заболявания. 

Не търкате контактните си лещи

Много хора предпочитат да почистват лещите си с моментален почистващ спрей, който не изисква търкане. Това е голяма грешка, тъй като по този начин съществува немалък риск част от бактериите да останат по повърхността на лещите.

Най-добре контактните лещи се почистват като се напръскват или потапят в дезинфекциращ спрей, а след това се разтъркват с мека памучна чиста кърпа. 



Не сменяте ежедневно разтвора за лещи

Когато се свалят лещите се поставят в специален дезинфекциращ разтвор. Голяма грешка е да не го сменяте всеки ден. Така позволявате в него да се натрупат бактерии и микроби. Те полепват по лещите и попадат в окото чрез тях. 

Свързани статии

Къпете се или плувате с тях

Когато влизате под душа, в басейна или в морето задължително трябва да сваляте лещите. По този начин се избягват едни от най-големите и опасни очни инфекции. Влизането най-вече в плувни басейни с контактни лещи крие риск от заразяване с акантамоеба – специфичен миркоорганизъм, причиняващ усещане за постоянно чуждо тяло в окото. 

Тази инфекция може да доведе до слепота. Освен това не е единствената инфекция, която можете да хванете.

Носите лещите прекалено дълго

Когато сте си вкъщи и не ви се налага да носите лещите – сваляйте ги. Специалистите съветват да не се носят лещи повече от 12 часа на ден. Това е абсолютният максимум. Поставяйте ги в дезинфекциращ разтвор винаги, когато ги сваляте. 

Снимка: istock

Коментирай