Здраве и красота

Най-важното, което трябва да знаем за щитовидната жлеза

Тя би ви била благодарна, ако спазвате всичко това

09.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Заболяванията на щитовидната жлеза са все по-често срещани. Сред жените те са една от най-разпространените хормонални аномалии. Според статистиката на Световната здравна организация милиони хора по света страдат от различни видове заболявания на щитовидната жлеза. Броят на онези, които не знаят, че имат проблем с щитовидната жлеза дори е по-голям.

Ако вече страдате от хронично заболяване на щитовидната жлеза, има някои неща, които ако изпълнявате регулярно, жлезата ви ще ви е благодарна. Кои са те?

Проверявайте стойностите ѝ редовно

Обикновено при установяване на заболяване на щитовидната жлеза лекарите вземат решение налага ли се медикаментозно заместително лечение или само наблюдение. И в двата случая е необходимо да проверявате нивата на хормоните в кръвта си с регулярни тестове.

Не пропускайте тестове, защото това може да предизвика големи отклонения от нормалните нива на хормоните. Не мислете, че щом ви е предписано лекарство трябва да си го пиете без промяна. Редовните прегледи и кръвни тестове са задължителни минимум веднъж в годината.

Ако сте бременна може да се наложи допълнителен прием на йод

Йодът е съществен елемент, който помага за регулирането на работата на щитовидната жлеза. Без него усвояването на хормоните на щитовидната жлеза е затруднено.

От допълнителни количества йод най-много се нуждаят бременните жени със заболявания на щитовидната жлеза. Той е нужен за нормалното развитие на щитовидната жлеза на бебето, а и на майката. Разбира се, всичко трябва да става под строгия надзор на лекар специалист.

Снимка: iStock

В никакъв случай не прекалявайте с йода

Много жени правят грешката да се доверяват на различни статии за самолечение, както и на опита на познати. Това, че йодът е полезен за щитовидната жлеза не означава, че трябва да приемате много количества от него!

Твърде високият прием на йод може да има обратния ефект, дори да влоши нещата. Така че, никога не действайте на своя глава, особено що се отнася до прием на вещества, свързани с щитовидната жлеза. Тя е един от най-крехките органи в тялото и с нея не се правят експерименти.

Свързани статии

Не пренебрегвайте листните и кръстоцветните зеленчуци

Всяка жена, диагностицирана със заболяване на щитовидната жлеза вероятно е предупредена да избягва тези зеленчуци. Вярно е, че те пречат на абсорбцията на йод и биха могли да се намесят в баланса на хормоните на щитовидната жлеза, но само в огромни количества!

Ако похапвате кръстоцветни и листни зеленчуци от време на време те няма да попречат на хормоналния ви баланс, а напротив – ще ви донесат много полезни вещества!

Ако пиете лекарства, бъдете нащрек

Споменахме вече, че поставянето на диагноза и предписанието на лечение не решават генерално проблема за в бъдеще. Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено са за цял живот и регулярното проверяване на стойностите на хормоните е задължително.

Няма значение, че за момента лекарят ви е установил определено лечение. Дозата на медикаментозното лечение може да варира с времето. Не пропускайте кръвни тестове.

Коментирай
Здраве и красота