Здраве и красота

Натурални методи за туширане на стомашни киселини

Как да си помогнем без лекарства при рефлукс?

12.09.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселинният рефлукс е не просто неприятно състояние – то може да доведе до сериозни усложнения и да застраши жизненоважни функции в организма.

Връщането на киселини в хранопровода и устната кухина крие риск от увреждане на тъканите в тази област. Парещата болка и неприятният вкус са другият ужасен проблем.

Лекарствата имат временен ефект. Но има някои натурални продукти, които действат като естествени антиациди. Кои са те?

Сода за хляб

Содата за хляб има свойството да потушава киселините, тъй като е основа. Тя е най-бързият натурален лек срещу стомашен рефлукс. Препоръчително е да се приема не повече от ½ чаена лъжичка сода за хляб при поява на киселини.

Ефектът обаче е временен, затова е важно да се следят нивата на солта, която се приема с храната. Тя може да влоши киселинния рефлукс.

Джинджифил

Джинджифилът има много полезни свойства. Едно от тях е успокояващият ефект при поява на стомашни киселини. Не мислете, че след като е пикантен и дори лют, джинджифилът ще раздразни още повече стомаха ви, напротив. Той помага за туширане на киселините и изгарящата пареща болка.

Можете да си направите настърган корен от пресен джинджифил с няколко лъжици мед и да го ядете така. Другият подходящ вариант е да пиете отвара от джинджифил. И двете опции намаляват стомашните киселини и дразненето.

Ябълков оцет

Киселината в ябълковия оцет неутрализира стомашните киселини. В оцета се съдържат много натурални ензими, които допринасят за по-доброто храносмилане и съответно намаляване на киселините и дразненето.

Достатъчна е по една супена лъжица при наличие на киселини, за да се облекчи страданието. Не злоупотребявайте, защото оцетът крие риск от увреждане на зъбния емайл поради наличието на киселина.

Ананас

В ананаса се съдържа активно вещество (бромелаин папаин), което има силни антиацидни свойства. То намалява киселините за дълго време. Освен това ананасът е много сочен, което допринася за доброто хидратиране на организма.

Кора от червен бряст

Кората от червен бряст е известна със своите полезни за храносмилането свойства. Тя се продава под формата на хранителна добавка, която можете да взимате при нужда.

Снимки: iStock

Коментирай