Здраве и красота

5 признака на високи нива на тестостерон при жените

Акне и смущения в месечния цикъл

16.09.2016г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рязко покачване на теглото и силен апетит за сладки и солени храни. Проблем, който не бива да неглижирате, защото може да подсказва за хормонални нарушения, като високи нива на тестостерон.

Завишените нива на този хормон при жените е известно още като хиперандрогенизъм, може да възникне в следствие на някои заболявания като синдром на поликистозни яйчници, синдром на Кушинг и други.

Високите нива на тестостерона винаги се забелязват с физически признаци, подсказващи, че нещо в тялото не е както трябва. Вижте някои от тях.

Менструални проблеми

Жените с високи нива на тестостерон може да изпитват смущения в менструалния цикъл. Това обикновено се появява под формата на аменорея – пълно прекратяване на менструацията. Възможно е да се изрази и в друго състояние, наречено олигоменорея – редки или леки менструални цикли.

Вирилизация

Вирилизацията е състояние, което също подсказва за твърде високи нива на хормона тестостерон. Симптомите на вирилизация включват уголемяване на клитора, промяна на гласа и атрофия на гърдите. Това състояние често се свързва с тумори на надбъбречната жлеза или яйчниците.

Наблюдават се и повишено либидо и мъжки тип мускулна маса. Ако не бъде овладяно може да доведе до сърдечносъдови заболявания и хипертония.

Косопад

Мъжки тип оплешивяване – андрогенна алопеция – също е признак за наличието на високи нива на тестостерон при жените. Тази загуба на коса започва от върха на скалпа. Другият вид косопад, който може да засегне целия скалп е дифузен.

Хирзутизъм

Хирзутизъм е състояние, което често бива наричано мъжки тип окосмяване. За него е характерно, че се появява окосмяване на места, в които по принцип е слабо изразено или не бива да има такова. Най-често нежеланите косми се появяват върху брадичката, корема, лицето, гърдите. Състоянието се лекува с медикаменти, а окосмяването е препоръчително да се премахва с лазерна епилация.

Свързани статии

Акне

Акнето е често срещан страничен ефект на хиперандрогенизъм. Високите нива на тестостерон са причина за увеличаване секрецията на себум, който води и до запушването на порите. В допълнение и бактериалните инфекции и неприятните пъпки се появяват в областта на лицето, гърдите и гърба.

Снимка: istock

Коментирай