Здраве и красота

Анасонът и неговите свойства срещу бръчки

За какво още е полезен анасонът?

20.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да се предпазите от ранна поява на бръчки и несъвършенства по кожата? Не бързайте да си слагате ботокс или да се подлагате на мъчителни разкрасителни процедури. Можете да постигнете ефекта на красивата и млада кожа само чрез една-единствена билка. И това е анасонът!

Анасонът е много добре познат като средство за подправяне на различни видове алкохол. Нашенската мастика, гръцкото узо, някои видове вермут и ликьори се приготвят с тази подправка.

Анасонът обаче има много значими полезни свойства за здравето и красотата на кожата. Той се използва както в козметиката, така и в лекарствената индустрия за направата на различни медикаменти, най-вече такива за облекчаване на инфекции в горните дихателни пътища.

Тази чудна билка има силен противовъзпалителен, антигъбичен и антимикробен ефект поради наличието на активната съставка анетол. Той има подобен на естрогена ефект, което действа благоприятно при репродуктивни проблеми при жените.

Етеричното масло от анасон може да се прилага върху кожата. То помага за дълбоко хидратиране и изглаждане на несъвършенствата. Кожата става мека, гладка, лъскава и здрава. Така бръчките ще се появят на много по-късен етап.

Освен това всички антибактериални свойства на анасона ще предпазят кожата ви и от акне и други възпалителни кожни заболявания.

Анасонът представлява едногодишно растение. Можете да си го засаждате всяка година, тъй като се размножава чрез семена. Цялото растение може да се използва – както етеричните масла, така и семената, корените, листата, стъблото. Чудесно е за гледане на балкона или в градината.

Използва се успешно и в кулинарията като подправка. Подправката е подходяща за яхнии, салати, печени ястия, меса, супи. От анасон може да се приготвя и чай.

Като го приемате чрез храната, а и в комбинация с външното прилагане върху кожата, ще имате младежко излъчване, защото лицето ви ще сияе от полезните свойства на анасона.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време