Здраве и красота

5 здравословни ползи от кестените

Не съдържат глутен

04.11.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е не само съвкупност от красиви цветове, тя е ухание. Друго, което обичаме да хапваме често есенно време освен тиквата, са кестените. Те са ценена храна в много култури. Култивирани са преди повече от 6000 години. Редовната им консумация може да помогне за подобряване на здравословното състояние. Вижте 5 причини да ги хапвате по-често.

Полезни са за храносмилането

Вкусните кестени са богати на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Разтворимите помагат естествено да се намали холестеролът и да се стабилизират нивата на кръвната захар. От друга страна неразтворимите фибри подпомагат изхождането и по този начин намаляват риска от появата на запек. В 100 г печени кестени се съдържат около 6 г от полезните фибри.

По-здрави кости

Кестените са богати и на мед, микроелемент, който е важен за здравето на костната система, но също така има важна роля при образуването на червени кръвни клетки, както и при укрепването на имунната система.

Не съдържат глутен

Добра новина за тези от вас, които имат непоносимост към глутена, или са решили да избягват храните, в които се съдържа. В кестените този растителен ензим липсва, затова ги хапвайте по всяко време, в разнообразни ястия.

Подобряват мозъчната функция

Добрата мозъчна функция се нуждае от полезни храни. Кестените са с високо съдържание на витамини от групата В, които са мастноразтворими. Те участват в много важни процеси в организма, като разграждането на протеините, превръщането на въглехидратите и мазнините в енергия, подобряват състоянието на кожата, но и мозъчната функция.

Свързани статии

Само 150 г кестени съдържат около 21% от препоръчителния дневен прием на витамин В6. Трябва да добавим, че кестените ще ви осигурят и добри количества фолиева киселина, тиамин и рибофлавин.

Намаляват риска от сърдечни проблеми

Кестените съдържат добри количества от микроелемента манган. Той е мощен антиоксидант и спомага за елиминирането на голяма част от свободните радикали, като по този начин намалява риска от развитието на рак и сърдечни заболявания.

Снимка: istock

Коментирай