Здраве и красота

Тревожните мисли, че нещо ще ни разболее наистина разболяват

Ето как сами си предизвикваме заболяванията

10.11.2016г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натрапчивите мисли понякога наистина ни поглъщат. Хората, живеещи в постоянна тревожност са по-болнави и податливи на хронични заболявания и това не е мит.

Съществува и определен тип тревожност, свързана с натрапчивата мисъл, че сме болни от неустановена болест. Не е задължително обаче да става дума за хипохондрия в клиничния ѝ смисъл. Някои хора, дори здравите и силните, могат да развият такава тревожност, че всеки момент ще се разболеят от нещо или че вече са болни, но лекарите не могат да установят какво им е.

Този тип „здравна тревожност“ увеличава със 70% риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Това установява скорошно проучване, имащо за цел да установи до каква степен сме способни сами да разболяваме организма с мисълта си.

Около 10-15% от хората, страдащи от „здравна тревожност“ са направо обсебени от мисълта, че нещо им има. Лекарите от Университета в Берген и Университетската болница Сандвикен, Норвегия смятат, че ако страдащият не се справи с тревожните си и натрапчиви мисли, последиците могат да са наистина неблагоприятни, пише health.com.

Учените провели изследване върху представителна извадка от 7000 души. Те отговорили на въпросници, обхващащи 12-годишен период. Въпросите включвали скали за измерване на тревожността за здравето на пациента. За най-висока степен на здравна тревожност била обозначена хипохондрията.

Снимка: iStock

Изследователите проследили и смъртните случаи в този период от време.

Те установили, че при 6% от хората със здравна тревожност се развили симптоми на исхемична болест на сърцето с последващ сърдечен удар. Това били фактическите случаи на развитие на исхемична болест на сърцето. Тревожното за учените било това, че всички пациенти, страдащи от тревожност, свързана със здравето в това изследване, имали около 70% по-завишен риск от исхемична болест на сърцето.

Предстоят още изследвания в тази посока, за да се определи по-точно ефектът от зловредното мислене върху сърдечносъдовата система. Специалистите смятат, че в бъдеще насърчаването към освобождаване от тревожните мисли би повлияло добре на общото здравословно състояние. Заниманието с приятни неща, спортове и всякакви подобни отвличащи вниманието дейности би помогнало за по-лесното справяне с проблема.

В дългосрочен план това би се отразило благотворно на сърдечносъдовото здраве, а и не само.

Коментирай