Здраве и красота

Отварата от глухарче и ползите й за здравето

За какво помага пухкавото глухарче?

13.11.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глухарчето или както още го наричат жълтурче, се възприема от хората като досаден плевел. Но коренът от глухарче е изключително полезен и носи много здравословни ползи на организма.

Глухарчето е изключително богато на бета-каротин, витамин D, фибри, желязо, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор и още много микроелементи, подхранващи цялостно организма.

От глухарчето и неговия корен може да се прави лековита отвара, която помага при много здравословни състояния. За какво помага глухарчето?

В храносмилането

Глухарчето и отварата от него регулира храносмилането и потиска апетита. Особено полезно е при запек, тъй като действа разхлабващо. Фитохимикалите в него стимулират деленето на естествените полезни бактерии в червата като така се подобрява усвояването на хранителните вещества.

Полезно е за бъбреците

Отварата от глухарче има диуретични свойства. Ето защо е полезна за бъбреците. Тя действа като естествено прочистващо средство и допринася за по-качественото отделяне на урина, извеждането на токсините и песъчинките от бъбреците.

Улеснява работата на черния дроб

Глухарчето подобрява функцията на черния дроб, от който също извежда токсините. Отварата от този чудесен корен спомага за правилното хидратиране на организма и поддържането на водно-солевия баланс.

Глухарчето е пълно с антиоксиданти

Антиоксидантите в глухарчето са в големи количества. Екстрактът или отварата от този вълшебен корен се борят със стареещите процеси в клетките, причинени от свободните радикали. Част от тези антиоксиданти са витамин С и витамин А. Единият има сериозно влияние върху имунните защити, а другият прави чудеса с кожата.

Борба с рака

Отварата от глухарче е силен помощник в превенцията на рака. Именно благодарение на голямата концентрация на антиоксиданти в това растение, отварата от него атакува успешно раковите клетки и спомага за неутрализирането им.

Подкрепа и срещу диабета

Глухарчето и веществата в него допринасят за намаляване нивата на кръвната захар и балансиране секрецията на инсулин в кръвта. Това е от първостепенна важност в борбата с диабета и преддиабетните състояния.

Понижава холестерола

Холестеролът е враг номер едно на кръвоносните съдове. Образуването на плаки причинява запушвания и значително увеличава риска от инфаркт и инсулт. Отварата от глухарче намалява този риск, както и нивата на холестерола в кръвта.

Бори се с възпаленията

В глухарчето се съдържат растителни хранителни вещества, както и мастни киселини. Те имат способността да потискат възпалителните процеси в тялото и да облекчават болките, подуванията, раздразненията. В резултат и имунитетът се повишава.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време