Здраве и красота

4 уникални вида сол

Хавайска червена вулканична сол

17.11.2016г. / 06 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-често консумираните подправки в ежедневието е солта. Избираме я според нейните качества и ползи за здравето. В следващите редове споделяме 4 вида сол, които са богати на редица важни елементи и също спомагат да се чувстваме и изглеждаме по-здрави и красиви.

Черна сол

Черната индийска сол известна още като Kala Namak е част от аюрведа рецептите за здраве и хранене. Най-интересното за тази сол е, че цветовете ѝ може да варират от тъмнорозов до тъмновиолетов.

Има ясен вкус. Индийската вулканична сол съдържа следи от сулфати, сулфиди, желязо и магнезий, които допринасят за нейния цвят, мирис и вкус. Тя има редица ползи за здравето, сред които е това, че прави кожата по-хубава, ето защо може да я ползвате и като пилинг, стимулира растежа на косата, помага при гастрит.

Хавайска червена вулканична сол

В хавайската червена вулканична сол има около 83 налични следи от минерали, включително калий и магнезий, което я прави една от най-богатите видове сол. Хавайците вярват, че тази сол има силни лечебни и детоксикиращи свойства. Ето защо в продължение на много години е била използвана в церемониални ритуали и практики за пречистване, но и като естествен консервант.

С този вид сол може да овкусявате всякакви ястия, както и да бъде част от домашните ви ритуали за красота. Хавайската червена сол е с по-ниско съдържание на натрий в сравнение с обикновената готварска сол.

Хималайска розова сол

Този вид сол е една от най-често използваните в ежедневието. Съдържа около 84 минерала и има по-мек вкус. Може да се използва за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор.

Това я прави подходяща за домашните ви вани, тъй като спомага за стимулирането на кръвообращението и отпускането на мускулите. Розовата хималайска сол съдържа по-малко количество натрий, но за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид, борат, стронций и други.

Консумацията ѝ спомага за намаляване на мускулните спазми, подобряване на метаболизма, регулира съдържанието на вода вътре и извън клетките.

Също така се смята, че тя спомага и за контрола на нивата на кръвното налягане. Още една добра причина да замените обикновената сол с тази, но разбира се и при нея трябва да внимавате с количеството, което консумирате.

Свързани статии

Сива морска сол

Естествената сива морска сол (наричат я още келтска морска сол) съдържа около 93 минерала и се смята за най-богатия вид сол. Този вид сол е уникална заради много от свойствата ѝ.

Консумацията ѝ спомага за подобряване на храносмилането, укрепване на имунната система, регулиране на кръвното налягане, прочистване на синусите и дихателните пътища, регулира нивата на кръвната захар, помага за поддържането на здрави кости.

Снимка: istock

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай