Здраве и красота

Най-полезните храни за вагиналната флора

Как по натурален път да поддържаме добрите бактерии във вагината?

23.11.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналната флора е съставена предимно от полезни бактерии, имащи за задача да пазят хармонията във вагината. Те предпазват от различни инфекции и заболявания, създават условия за придвижване на сперматозоидите, когато това се налага и поддържат естествения pH-баланс.

При нарушения и изменения във вагиналната флора може да се появи не само дискомфорт, но и инфекции и различни други неразположения и проблеми. Храненето е от голямо значение за състоянието на вагината.

Кои са най-полезните храни, подобряващи вагиналната флора?

Кисело мляко

Киселите бактерии в киселото мляко са едни от най-добрите за поддържане баланса на вагиналната флора. Лактобацилите се борят с микробите, повишават имунитета, поддържат здравето на червата и стимулират добрите вагинални бактерии. Млечната киселина в киселото мляко ги подхранва и помага в обезвреждането на болестотворните микроорганизми.

Лимони

Лимоните са алкална храна, въпреки киселия си вкус. Те балансират pH-нивата в организма като по този начин стимулират деленето и ефективността на полезните бактерии във вагиналния секрет.

Червена боровинка

Червената боровинка е препоръчвана при урологични инфекции. Но тя има полезно действие и в контрола на полезните бактерии във вагината. Киселинният баланс във вагиналния секрет е крехък. На помощ идва червената боровинка. Тя предпазва от поява на инфекции както по половите органи, така и в уринарния тракт.

Чесън

Чесънът е естествен имуностимулант. Ето защо той подкрепя здравето на полезните бактерии във вагината. Редовната му консумация помага за премахване на сърбежа, дразненето, зачервяването, лошия мирис, паренето във вагината, както и за регулацията на вагиналния секрет. Всичко това чесънът дължи на своите антибактериални натурални съставки.

Едамаме

Едамамето е бобова култура, която има изключителни свойства по отношение на вагиналния секрет. То е много богато на омега-3 мастни киселини, протеини, витамини, минерали и растителни естрогени. Всички те поддържат баланса във вагиналната флора и предотвратяват сърбежа, дразненето, вагиналната сухота.

Ферментирали храни

Във ферментиралите храни се съдържат огромни количества естествени пробиотици. Те допринасят за подсилването на имунната система, чревната и вагиналната флора. Полезните бактерии във ферментиралите храни допринасят за здравето на вагината и за по-ефективното ѝ предпазване от инфекции.

Такива храни са киселите краставички, туршиите, киселото зеле, киселото мляко, маринованите храни, ябълков оцет, кефир.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време