Здраве и красота

Подправки не за ястия, а за здрава кожа

Кои са най-мощните подправки, борещи се в името на красотата?

09.12.2016г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата е важна за жените. Няма жена, която да иска да остарее преждевременно. Ето защо наше задължение е да се грижим за красотата си още преди да е настъпила старостта.

Някои подправки имат специално отношение към свежестта и младостта на кожата. Правете си маски с тях или консумирайте пресни тези полезни блага на природата – има защо!

Чесън на гранули

Чесновите гранули не са само за готвене. Те помагат и в борбата за красива и здрава кожа. Препоръчително е да прилагате маски с чесън на гранули, а не чеснов прах, тъй като в гранулите се запазват повече от качествата на пресния чесън. В него се съдържат есенциални аминокиселини, които се грижат за възстановяването на кожата, здравия ѝ вид и качественото делене на клетките.

Етеричното масло от натурален чесън пък е истинско вълшебство. То е истински концентрат, експлозия от полезни вещества, намиращи се в този природен антибиотик. Маслото от чесън потиска възпалението и допринася за регенерацията на епидермалните клетки.

Женско биле

Женското биле действа изключително мощно срещу хиперпигментация, особено при жени на средна възраст. То успокоява кожата след продължително излагане на слънце и я освежава и обогатява. Забравете химическия пилинг, решението е в редовната употреба на маски с женско биле.

Индийско орехче

Индийското орехче е много полезно при псориазис, екзема, дерматит. То успокоява раздразнената и лющеща се кожа. Подходящо е и при страдаща от акне кожа за локално прилагане. Индийското орехче има свойството да почиства в дълбочина, да тонизира и да потиска възпалението.

Джинджифил

Джинджифилът е много богат на антиоксиданти, подхранващи кожата. Те се борят със свободните радикали и потискат локалните възпаления в кожата, предизвикващи бръчки и преждевременно стареене.

Свързани статии

Куркума

Куркумата е сред подправките, имащи най-мощно действие срещу стареенето. Тя действа много благоприятно на кожата като потиска възпаленията, причиняващи акне, повишена секреция на себум и образуване на черни точки.

Канела

Канелата е истинско вълшебство за кожата. С нея могат да се правят маски, домашни ексфолиращи скрабове, стимулиращи кръвообращението и подобряващи здравето на кожата. Тя е богата на така необходимите за нея антиоксиданти, борещи се с възпаленията, стареенето и образуването на тъмни петна.

Снимки: iStock

Коментирай