Здраве и красота

Защо е добре да ядем кестени по-често?

За здравословните ползи от печените кестени

07.12.2016г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кестените са изключително полезна храна. Те представляват кестенова ядка, близка по състав до орехите, бадемите и лешниците, но със значително по-ниско съдържание на мазнини. Калориите в кестените също са много малко, което ги прави перфектен избор в борбата с излишните килограми.

За какво са полезни кестените?

За храносмилането

Кестените са особено богати на полезни фибри, които улесняват храносмилането и стимулират работата на червата. Те регулират изхождането като контролират както запека, така и диарията. Тези прекрасни ядки намаляват нивата на кръвната захар и инсулина, които също имат пряко отношение към метаболизма и обработката на хранителните вещества.

Дават енергия

Кестените, за разлика от останалите ядки, съдържат големи количества сложни въглехидрати. Това дава енергия за дълъг период от време и предпазва от резки огладнявания. Сложните въглехидрати са важни и за подхранването на нервната система, балансиране на глюкозата в кръвта и отслабването.

Стимулират мозъчната функция

Кестените допринасят за подобряване на паметта и концентрацията. Полезните омега-3 мастни киселини в тях подхранват нервната система, както и мозъчните тъкани. Изобилието от витамини от група В в кестените, както и фолиевата киселина са същински дар за мозъка.

Свързани статии

Намаляват риска от различни заболявания

Редовната консумация на кестени подобрява общото здравословно състояние. В тях се съдържат завидни количества манган, който е мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали, намалява риска от рак и сърдечносъдови заболявания.

Подобряват костната плътност

В кестените се съдържа още мед, която има отношение към здравината на костите. Не само калцият е важен за тях, медта също има съществено значение. Тя стимулира образуването на нови червени кръвни клетки, заздравява имунитета, подхранва нервната система.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати