Здраве и красота

3 начина за разграждане на мастните плаки

Натурално противодействие на холестерола и триглицеридите

09.12.2016г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натрупването на мастни отлагания по кръвоносните съдове или така наречените плаки, възпрепятстват кръвообращението. Това е предпоставка за възникване на сърдечносъдови заболявания, атеросклероза и тежки последици от тях.

Добрата новина е, че плаките по съдовете са обратим проблем, върху който може да се въздейства. Това става най-добре с правилна диета и наблягане на определени продукти и, ако е необходимо, хранителни добавки. Важно е да се предотврати прекомерното натрупване на мастни отлагания, защото с времето те се втвърдяват и редуцирането им по естествен път става много трудно, понякога дори невъзможно без медикаменти и специално лечение.

Кои са натуралните съставки, които разграждат мастните натрупвания?

Витамини от група В

Витамините от група В имат специална важност по отношение на разграждането на плаките по съдовете и превенцията в образуването им. Витамин В3, наречен ниацин, има свойството да увеличава липопротеините в кръвта, което пък потиска образуването на холестерол и плаки по кръвоносните съдове.

Липопротеините намаляват и нивата на триглицеридите в кръвта, а те наред с холестерола са основен враг на сърдечносъдовото здраве.

Чесън

Още една причина да се консумира чесън по-често е свойството му да разгражда холестерола и триглицеридите. Той намалява риска от атеросклероза и артериална плака. Всичко това се дължи на алицина в чесъна, който мощно противодейства на образуването на мастна плака.

Чесънът потиска още възпалението в съдовете и произвежданите от черния дроб ензими, участващи в образуването на холестерола.

Омега-3 мастни киселини

Не се плашете от мазнините – сред тях има и полезни и това са омега-3 мастните киселини. Те са мононенаситени мазнини, които участват в разграждането на плаките, подобряват сърдечносъдовото здраве, разграждат холестерола и стимулират метаболизма. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини не само намалява образуването на плаки по съдовете, но и балансира хормоналните нива в тялото.

Снимка: iStock

Коментирай