Здраве и красота

Защо кръстосването на краката е вредно?

Дори пагубно за здравето

16.12.2016г. / 11 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето жени кръстосват краката си когато седят. Някои дори го правят несъзнателно, докато седят на бюрото и работят, докато се хранят или в каквато и да е ситуация, предполагаща седене на стол.

Може да се изненадате, но кръстосването на краката е много вредно и може и да изгубите желание да го правите, след като видите на какво вреди то. Много експерти по ортопедия и съдова хирургия смятат, че отрицателните ефекти върху организма, причинени от кръстосването на краката, заслужават преосмисляне на този иначе изтънчен женски навик.

Какво трябва да знаете, преди да кръстосате женствено краката си?

Това причинява болки в гърба, изкривявания на врата, схващания

Продължителното седене с кръстосани крака причинява гръбначни изкривявания. Центърът на тежестта се изменя и попада върху едното бедро за сметка на другото. Извитата позиция на тялото оказва негативно влияние върху тазобедрените стави и основата на гръбнака, който е и централен носител на тежестта на тялото.

Вратът също се изкривява в стремежа ви да запазите изправената стойка на главата, докато сте в тази поза. Резултатът е болки в целия гръбнак чак до опашната кост и в допълнение – болки в коленете и ставите.

Причинява разширени вени

При продължителното седене с кръстосани крака рискът от образуване на разширени вени и капиляри тип „паяжина“ нараства многократно. Според американско проучване този риск може да се повиши с до 55% при жените и с до 45% при мъжете.

Това вредно влияние се дължи на факта, че кръвообращението е възпрепятствано при кръстосване на краката. Освен да се получат разширени вени, могат да пострадат и органите и системите, до които няма да достигне необходимото количество кислород и хранителни вещества, предвид притискането на съдовете.

Повишава кръвното налягане

За някои може да е изненада, но има резон кръстосването на краката да повишава и кръвното налягане. Случва се заради притискането на кръвоносните съдове, което упражнява повишено налягане върху стените им. Оттам общото налягане в кръвоносната система се повишава, а с него и рискът от сърдечносъдови инциденти.

Нервите на краката могат да се засегнат

Притискането на нервите на долните крайници е подобно на това на кръвоносните съдове. Нетипичното извиване на краката и тялото в тази поза крие особен риск от притискане, водещо до тръпнене, болки, спазми, нарушена инервация и чувствителност, загуба на възможност за движение за известно време.

Е, все още ли искате да кръстосвате крака?

Снимка: iStock

Коментирай