Здраве и красота

Как ванилията ни прави по-здрави

Намалява стреса и укрепва косата

22.12.2016г. / 15 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя има невероятен аромат, често я добавяме при приготвянето на десерти, но е много повече от просто една подправка. Ванилията е съставка, която се извлича от орхидеи от рода Vanilla, които носят плодове във формата на шушулки.

В тези шушулки се крие онзи невероятен аромат, който е бил признат за специален още преди хилядолетия. За ванилията се смята, че може да намали чувството на глад и да повиши желанието за секс. Споделяме още няколко ароматни ползи от нейната консумация.

Здраво сърце

Една от основните съставки на ароматната подправка е ванилинът. Изследвания показват, че консумацията на ванилия може да помогне за намаляване нивата на холестерола в организма.

Това е много важно, тъй като по този начин се намалява и рискът от инфаркти и инсулти, като също така, по-ниските нива на холестерола намаляват риска от атеросклероза, възпаление на артериите и образуването на кръвни съсиреци.

Намалява риска от ракови заболявания

Едни от най-важните функции на антиоксидантите са, че елиминират голяма част от свободните радикали в тялото, които са естествени странични продукти на клетъчния метаболизъм.

Антиоксидантите, намиращи се във ванилията, могат да спомогнат за предотвратяването на отрицателните ефекти на свободните радикали, като по този начин се намалява и рискът от развитието на рак и хронични заболявания. 

Намалява възпалението

В продължение на векове ванилията е била използвана, по един или друг начин, за намаляване на възпалителните процеси в организма. Тя е особено ефективна при възпаление на черния дроб, за облекчаване на някои неразположения свързани с артрита, подагра и други възпалителни състояния.

Укрепва косата

Вероятно не знаете, но ванилията често присъства като съставка в хигиенни и козметични продукти, тъй като има благоприятно влияние върху състоянието на кожата и косата. Ако косата ви е слаба, тънка, краищата й се заплитат, нанасяйте върху тях малко количество етерично масло от ванилия.

Това масло може да бъде част и от вашите домашни маски за коса (или лице), тъй като подобрява притока на кръв към космените фоликули и по този начин стимулира растежа на здрава и красива коса.

Намалява появата на акне

Ванилията е чудесна подправка, която може да помогне за облекчаването на проблемната кожа, страдаща от акне. Тя има антибактериални свойства, спомага за намаляване на инфекциите и ускорява процеса на оздравяване на кожата.

Свързани статии

Може да я нанасяте като маска, да си направите паста с вода и ванилия на прах или да я комбинирате с мед и други любими на вашата кожа съставки.

Действа успокояващо

Ако все още не вярвате в силата на ароматерапията, помислете отново. Миризмата на ванилия спомага да намалим нивата на стрес. Ето защо се препоръчва в края на деня у дома да си запалим свещ с аромат на ванилия, ароматна лампа или да вземем топла вана, в която сме добавили етерично масло от подправката.

Снимка: istock

 

Коментирай