Кафето е любима напитка на милиони по света. То се пие още от древността и има защо – вкусът и ароматът на кафето могат да завладеят и най-коравосърдечната душа.

Кафето обаче днес не е най-здравословната напитка. В него добавяме какви ли не боклуци, които го правят вредно за здравето. Модерно е да се пие лате, обогатено с какви ли не сладки аромати и вкусове. Капучиното не е това, което беше някога – сега трябва да е с гъста плътна пяна, носеща стотици празни калории. Към него също се добавя какво ли не.

Злоупотребата с количеството кофеин също е пагубна за здравето. А пиейки така подсладено и модифицирано кафе имаме чувството, че пием нещо слабо, което няма да ни навреди, но не е така.

Как да направите кафето си по-полезно?

Използвайте хартиени филтри

За онези, които използват шварц машина вкъщи е важно да се отбележи, че е по-добре да се ползват хартиени еднократни филтри, отколкото да се разчита на многократните пластмасови такива.

При загряване пластмасата отделя вредни токсини, с които повишавате риска от рак и хормонални проблеми.

Добавете чисто какао

Горчивото натурално какао, което се използва в сладкарството, е подходящо за добавяне в кафето. То е изключително богато на антиоксиданти, носещи редица ползи за здравето.

Добавете канела

Щипка канела предпазва от диабет и намалява кръвното налягане. Такова е нейното действие и то ще ви се отрази добре, ако всяка сутрин добавяте към кафето и малко канела. Тя помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Още по темата

Избирайте натурални подсладители

Ако си мислите, че да замените захарта с кафява захар или изкуствен подсладител е здравословно – лъжете се. Най-добре е да използвате натурални алтернативи за подслаждане на кафето – например мед, стевия.

Избягвайте сметаната

Добавянето на сметана към кафето е вредно. Дори да става дума за обезмаслена или нискомаслена сметана, това не я прави здравословна. Ароматите, изкуствените добавки, растителните масла, натрият, царевичният сироп, добавяни в сметаната я правят лош избор.

Откажете сиропите

Сиропите, подслаждащи кафето и латето ви са вредни. Любим ви е вкусът на шоколад, бадем, плод или карамел към кафето? Е, ще трябва да свикнете с натуралния му вкус, защото тези сиропи са чисто и просто вредни.

Снимка: iStock