Здраве и красота

Как да облекчите алергията към домашни любимци?

Пийте чай от коприва

10.01.2017г. / 13 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да имаш домашен любимец е прекрасно. Доказано е, че отглеждането на животни у дома намалява стреса и напрежението. Но любимците ни понякога могат да са причина за влошаване на здравословното ни състояние.

Дори и в детска възраст да не сте имали проблеми да съжителствате с тях, на по-късен етап от живота си може да развиете алергични реакции към някои от домашните любимци.

Освен спазване на отлична хигиена и често проветряване на помещенията, вижте как може да намалите проявлението на алергичните реакции.

Билката чобанка

Подобно на копривата, билката чобанка може бързо да облекчи симптомите на алергия, чрез предотвратяване освобождаването на хистамини в тялото. В действителност, активната съставка в нея е много подобна на основният химически компонент, който е съставна част в някои противоалергични медикаменти.

Солен разтвор

Процесът на промиване на носната кухина със солена вода, бързо елиминира дразнителите в носната лигавица и подобрява дишането. Чрез промиване на алергените се успокояват мембраните в носната кухина и по този начин алергичните симптоми могат бързо да бъдат неутрализирани.

Витамин B5

Редица проучвания са доказали, че витамин B5 има мощно противовъзпалително действие и приемът му от хора страдащи от алергии към домашни любимци, може да намали алергичните неразположения като подпухнали очи, зачервяване на кожата и дразнене на дихателните пътища и носа.

Приемайте витамина под формата на хранителна добавка или като увеличите консумацията на храни като царевица, авокадо, зеле, домати, телешко, пилешко, гъби и сирене.

Витамин C

Едно от най-ефективните антиалергенни вещества е и витамин С. Приемът му стимулира производството на антитела и синтеза на надбъбречните хормони, които противодействат на възпалителни процеси, причинени от хистамина в организма.

Добавянето на повече цитрусови плодове и зеленчуци в ежедневното хранене може да намали проявлението на неразположенията.

Свързани статии

Омега-3 мастни киселини

По отношение на хранителните промени, които могат да помогнат да намалите неразположенията при алергии към домашни любимци, добавянето на омега-3 мастни киселини към ежедневното хранене може да бъде много полезно, тъй като те са известни като противовъзпалителни вещества в организма, които могат да намалят имунната чувствителност и подобрят цялостното здраве.

Някои храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини са яйца, фъстъчено масло, сьомга, ленено семе, ядки и други. Разбира се може да ги приемате и под формата на хранителни добавки.

Кверцетин

Един от природните антихистамини е кверцетинът, който е мощен флавоноид, намиращ се в много храни, включително в ябълките, гроздето, лука и зехтина. Кверцетинът естествено засилва имунната чувствителност на организма и намалява възпалението на дихателните пътища и лигавиците. Ето защо хапвайте по-често от тези храни.

Снимка: iStock

Коментирай