Здраве и красота

6 причини ябълките да са суперполезни

Невероятни ползи за здравето от ябълките

11.02.2017г. / 13 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамини, минерали, аминокиселини, пектин – всички тези важни хранителни вещества можете да намерите в един от най-полезните плодове – ябълката.

Ябълките са плодове, които растат в изобилие у нас. Те носят невероятни здравословни ползи на организма, заради които заслужават да бъдат похапвани абсолютно всеки ден. Една западна поговорка гласи, че който яде една ябълка на ден, държи лекаря далеч от себе си („An apple a day keeps the doctor away“).

За какво са полезни ябълките?

1. Понижават холестерола – ябълките съдържат големи количества пектин, който се използва във фармацевтичната индустрия за приготвяне на лекарства и добавки за понижаване на холестерола. Вместо да пиете тях, яжте ябълки.

2. Създават усещане за ситост – ябълките са препълнени с фибри, които ви засищат за дълго време през деня. Фибрите помагат за по-качественото обработване на захарите в ябълките и предпазват от трансформирането им в мазнини.

3. Помагат в отслабването – ябълките са бедни на калории, което ги прави подходящи за диети. Неслучайно ябълките присъстват в повечето диетични режими от смесен тип. Фибрите в тях допълнително ускоряват процесите на детоксикация, разграждане на мазнините и стимулиране на метаболизма.

4. Стимулират имунната система – поради високото съдържание на витамини ябълките спомагат за укрепване на имунната система. В една чаша ябълки се съдържат големи количества витамин С, които представляват около 14% от необходимия дневен прием.

5. Предпазват от рак – едно френско изследване от 2004 година констатира, че веществата в ябълките, наречени тритерпеноиди, допринасят в борбата с рака на дебелото черво, белия дроб, черния дроб, гърдата.

6. Намаляват риска от диабет – ябълките са полезни и срещу диабета именно заради пектина, фибрите, антиоксидантите и антоцианините. Те намаляват нивата на кръвната захар, пречат на резките ѝ скокове и контролират секрецията на инсулин от панкреаса.

Снимки: iStock

Коментирай