Здраве и красота

За какво подсказва мирисът на урината?

Обърнете внимание

13.03.2018г. / 16 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Урината има специфичен мирис, който обаче понякога може да се промени. Не се плашете, че нещо ви има. Преди да побързате да се притесните, вижте какво може да предизвика промяна в миризмата на урината.

Дехидратирани сте

Когато тялото е обезводнено мирисът на урината става силно неприятен. Освен това цветът ѝ става по-тъмен, подобен на тъмна бира.

Яли сте нещо, което е предизвикало миризмата

Храни като сьомга, брюкселско зеле, броколи, някои подправки, чесън, къри, алкохол, могат да предизвикат лоша миризма на урината.

Имате инфекция на пикочните пътища

При инфекция на пикочните пътища може да се появи много неприятна миризма на амоняк в урината, а може да се появи и леко сладникава миризма в зависимост от бактерията, която е предизвикала инфекцията.

Диабет

Високите нива на кръвната захар могат да предизвикат промени в мириса на урината. Едно от първите знамения, че страдате от диабет е честото уриниране, придружено от сладникава миризма на урината, причинена от високите нива на захари в нея.

Премивате гениталиите

Прекаленото миене на гениталиите отмива и разрежда вагиналната флора. Това предизвиква податливост на гъбични и други инфекции. Те от своя страна могат да предизвикат уринарни инфекции, които да променят миризмата на урината.

Снимка: iStock

Гъбична инфекция

Гъбичните инфекции често преминават от гинекологичен към уринарен проблем, ако не бъдат лекувани навреме. Ето защо появата на лоша миризма в урината може да е сигнал именно за такова страдание.

В овулация сте

В периода на овулация настъпват хормонални промени, влияещи на биохимичните процеси в цялото тяло. Освен необичайна миризма в урината може да се появи и бяло течение, подобно на белтък.

Бременна сте

Ако сте бременна, а не знаете, промяната в мириса на урината може да ви подскаже. След зачеване в урината се отделят хормони, които подсказват за наличие на плод в матката. Тъй като урината е вече наситена с друг коктейл от биологични химикали, мирисът ѝ се променя.

Пиете лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат не само странен мирис на урината, но и промяна в цвета ѝ.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
. ( преди 6 години )