Здраве и красота

Впечатляващи здравословни ползи от царевицата

Защо да я консумираме по-често?

21.03.2017г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Царевицата е прекрасна зърнена храна. Тя не съдържа глутен, богата е на фибри и натурално нишесте, добър източник е на витамини, минерали, антиоксиданти, подобряващи здравословното състояние.

Царевицата има редица здравословни ползи, заради които заслужава да бъде консумирана по-често, отколкото се сещаме за нея. Кои са те?

Прекрасен източник на витамини

Може да звучи невероятно, но не само плодовете са богати на витамини. Царевицата е първенец по съдържание на витамини от група В, по-специално тиамин и ниацин. Те са особено важни в борбата с деменцията и дерматита. Витамините от група В стимулират мозъчната дейност и подобряват работата на нервната система.

В царевицата се съдържат още витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето и различни заболявания.

Изпълнена е с минерали

Жизненонеобходимите минерали, нужни за здравето, се съдържат в големи количества в царевицата. Тя е богата на магнезий, манган, цинк, желязо, мед, селен, така важен за щитовидната жлеза.

Предпазва сърдечносъдовата система

Според изследванията, царевицата съдържа вещества, които понижават холестерола. Това я прави един от най-добрите приятели на сърцето и кръвоносните съдове.

Предотвратява анемията

Благодарение на високите нива на витамини и най-вече желязо и магнезий, царевицата спомага за предотвратяване на анемията и свързаните с нея рискове за здравето.

Контролира диабета и е полезна в превенцията му

Диабетът е опасно животозастрашаващо заболяване, което взима хиляди жертви всяка година. Той разрушава функциите на отделни органи и системи и пречи на нормалния начин на живот.

Царевицата допринася за контролирането на кръвната захар и инсулина, така важни в борбата с диабета. Тя съдържа бавноразградими въглехидрати, които не причиняват резки скокове в нивата на глюкозата в кръвта.

Помага и за красота

Царевичното нишесте се използва като съставка в козметични продукти за красота. То има свойството да успокоява дразненията по кожата, да премахва обривите, да изравнява тена и да отнема излишния себум.

Намалява риска от хемороиди и рак на дебелото черво

Количеството фибри в царевицата е завидно. Ето защо тя е толкова добър помощник в борбата с така разпространения рак на дебелото черво. Хемороидите се влияят пряко от изхождането, така че ако имате запек, рискът да се появят хемороиди е по-голям.

Благодарение на фибрите в царевицата този риск спада. Те контролират храносмилането и редовното изхождане, стимулирайки по този начин естествените механизми на детоксикация.

Снимки: iStock

Коментирай