Здраве и красота

Как да стимулирате растежа на косата?

Искаме косата ни да расте по-бързо – ето как!

15.05.2017г. / 09 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена иска косата ѝ да расте по-бързо. Растежът обаче може да бъде възпрепятстван по различни причини. Затова пък има начини да ускорите растежа на косата си и да се радвате на по-дълги кичури за по-кратко време.

Масаж на скалпа

Масажът на скалпа стимулира кръвообращението и подхранването на корените на косата. До тях достигат по-големи количества кислород и хранителни вещества, което стимулира по естествен път растежа.

Скраб за скалп

Ползвайте специален шампоан скраб за скалп. Той ще ексфолира множеството мъртви клетки по него и ще направи растежа на косъма по-лесен и бърз. Тези продукти имат специализирана формула за целта.

Не прекалявайте с фризурите и фиксирането

Искаме косата ни да е хубава и заради това често прекаляваме с фризирането, боядисването, ползването на нагряващи уреди за коса и какво ли още не. Ако искате косата ви да расте по-бързо, редуцирайте всички тези процедури.

Ако се наложи, вземете добавки

Някои витамини помагат на косата и ноктите да растат по-бързо. Към тях спадат витамин Е, А, цинк, витамин С, В12, D, ниацин.

Не стягайте опашката

Повечето жени носят косата си на конска опашка. Това е най-предпочитаната и лесна прическа, когато искаме да приберем косата си. Грешката ни е, че стягаме прекалено много ластика. Не го правете, защото това предизвиква накъсване, изтощаване, цъфтеж, забавяне на растежа и дори по-лоши последици като оредяване и косопад.

Яжте повече омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини се намират предимно в рибата и ядките. Яжте повече от тези продукти или приемайте хранителни добавки, ако не успявате да се храните с достатъчно полезни мазнини.

Според изследванията те са от огромно значение за здравето на косата и бързия ѝ растеж.

Омега-3 мастни киселини се съдържат още в спанака, гуавата, бобовите и зърнените храни, сладките картофи, киселото мляко, яйцата.

Снимка: iStock

Коментирай