Здраве и красота

Плодове, богати на протеини

Откъде да си набавим растителни протеини?

25.05.2017г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Касис. Снимка: pexels

Касис. Снимка: pexels

Растителните протеини са особено важни за здравето на организма. Те се различават от животинските по структура и е важно да не бъдат пренебрегвани. Плодовете съдържат и диетични фибри, регулиращи храносмилането, понижаващи кръвната захар и стимулиращи метаболизма.

В комбинация с тях растителните протеини правят чудеса с фигурата, тялото и здравето. Кои са най-богатите на растителни протеини плодове?

Сушени кайсии

Сушените кайсии са номер едно в класацията. Те съдържат 3,4 грама протеин за 100 грама плод. Освен това те са страхотен източник на витамин А, така полезен за очите, кожата и косата.

Стафиди

Стафидите също са прекрасен източник на растителни протеини. Освен тях в стафидите се съдържат желязо, калций, калий.

Гуава

В 100 грама гуава се съдържат невероятните 2,6 грама чист растителен протеин. Тя е много богат източник и на витамин С.

Фурми

Фурмите също доставят на организма приблизително 3 грама растителен протеин за 100 грама плод. Хубавото при тях е, че можете да ги похапвате и като междинна закуска за из път.

Сушени сливи

В 100 г сушени сливи се съдържат около 2,2 грама протеин. Те съдържат голямо количество фибри, които помагат за регулирането на чревната перисталтика. Важно е да се отбележи, че не трябва да се прекалява с количеството сушени сливи, тъй като са много наситени на въглехидрати и повишават кръвната захар.

Авокадо

Освен на полезни мастни киселини, авокадото е богато и на растителни протеини. То носи на организма около 2 грама протеин за 100 грама плод.

Кумкуат

Кумкуатът е много интересен екзотичен плод с прекрасен вкус. Вирее най-вече на остров Корфу. За около 100 г кумкуат организмът ви получава приблизително 1,9 грама протеин.

Касис

Касисът е много полезен както заради растителните си протеини, така и заради завидното количество витамини, стимулиращи имунната система.

Малини

В 100 грама малини се съдържат около 1,2 грама чист протеин, както и множество полезни витамини.

Банани

Не пропускайте бананите. Те са богати на калий и фибри. Тяхната текстура успокоява раздразнена стомашна лигавица и дарява организма с растителни протеини.

Праскови

Прасковите са прекрасен сочен и сладък плод, който е истинско удоволствие за сетивата. Те са богати на витамин А, С, фибри, растителни протеини и бета-каротин.

Снимки: librestock.com

Коментирай
Свободно време